Κατατέθηκε στη Βουλή από τον βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Ανδρέα Ξανθό, επίκαιρη ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας για τα οξυμμένα προβλήματα του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, που έχουν οδηγήσει σε αποδιοργάνωση και λειτουργική κατάρρευση κρίσιμα τμήματά του. Τα προβλήματα αυτά και η δραματική υποβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών, αναδείχθηκαν με πολύ τεκμηριωμένο τρόπο σε πρόσφατη εκδήλωση για την Υγεία που πραγματοποιήθηκε στο Ρέθυμνο με πρωτοβουλία γιατρών του νοσοκομείου και ενεργών πολιτών που υπερασπίζονται τη δημόσια περίθαλψη. Όπως επισημάνθηκε, η τακτική χειρουργική δραστηριότητα του νοσοκομείου σε κρίσιμες ειδικότητες (γενική χειρουργική, ορθοπεδική, γυναικολογία, ΩΡΛ ) πρακτικά έχει ανασταλεί εδώ και περίπου δύο χρόνια, ενώ ακόμα και επείγοντα περιστατικά αντιμετωπίζονται με δυσκολία, κυρίως λόγω της συνεχιζόμενης έλλειψης αναισθησιολόγων.

Το πρόβλημα αυτό, σε συνδυασμό με την οριακή στελέχωση του ΤΕΠ και της ΜΕΘ, επηρεάζει και την ασφάλεια των διακομιδών, δεδομένου ότι εφαρμόζεται ο νόμος που ψήφισε η κυβέρνηση για τη δυνατότητα διενέργειας διακομιδών βαρέως πασχόντων και διασωληνωμένων ασθενών από μη έμπειρους και μη εξειδικευμένους γιατρούς διαφόρων ειδικοτήτων (παθολόγοι, ορθοπεδικοί, νευρολόγοι, νεφρολόγοι, καρδιολόγοι , γαστρεντερολόγοι κλπ), εξέλιξη που οδηγεί σε επικίνδυνη υποχώρηση των προδιαγραφών ασφαλούς και ποιοτικής λειτουργίας του ΕΣΥ. Η κατάσταση αυτή έχει οδηγήσει στην πλήρη αποδιοργάνωση του νοσοκομείου, έχει ενισχύσει το κλίμα απογοήτευσης, επαγγελματικής εξουθένωσης και παραίτησης νέων γιατρών και, κυρίως, έχει επιδεινώσει δραματικά τις συνθήκες αξιόπιστης και αποτελεσματικής φροντίδας των ασθενών.

Ο Α.Ξανθόςυ ρωτά τον Υπουργό Υγείας αν : Θα διασφαλίσει την υλοποίηση ενός σχεδίου έκτακτης ανάγκης για το Νοσοκομείο Ρεθύμνου που θα περιλαμβάνει την προσωρινή κάλυψη των κενών σε ειδικότητες ζωτικής σημασίας όπως οι αναισθησιολόγοι με ευθύνη της 7ης ΥΠΕ.

Επίσης αν θα εγγυηθεί τη στοχευμένη στήριξη και βιώσιμη προοπτική του Νοσοκομείου, μέσα από τη θέσπιση ενός νέου πλαισίου κινήτρων για το ιατρικό δυναμικό του ΕΣΥ, ειδικά για τις ειδικότητες που είναι σε έλλειψη και για τις θέσεις που προκηρύσσονται χωρίς να υπάρχει ενδιαφέρον. Τέλος εάν
θα προχωρήσουν άμεσα το Υπουργείο Υγείας και η ΚΤΥΠ (Κτιριακές Υποδομές) στις απαραίτητες ενέργειες για την ανέγερση ενός νέου νοσοκομείου στο χώρο που έχει παραχωρήσει το Πανεπιστήμιο Κρήτης.