Την αυστηροποίηση και ενίσχυση της υπάρχουσας νομοθεσίας για την απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους, προτείνει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία. Συγκεκριμένα οι προτάσεις της ΕΚΕ για τις πολιτικές εναντίον του καπνίσματος είναι οι εξής:

  • Ενίσχυση και αυστηροποίηση της υπάρχουσας νομοθεσίας τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά, ιδίως όσον αφορά τις πωλήσεις σε ανηλίκους.
  • Εντατικοποίηση των ενημερωτικών εκστρατειών πρόληψης υγείας για τη διακοπή του καπνίσματος και προσαρμογή της νομοθεσίας και των δράσεων πρόληψης σύμφωνα με τις νέες εξελίξεις.
  • Στόχος μας πρέπει να είναι η αντιμετώπιση της ατελείωτης ροής νέων προϊόντων καπνού που εισέρχονται στην αγορά, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό για την προστασία των νέων.
  • Ενθαρρύνουμε επίσης τις καρδιολογικές και γενικά τις ιατρικές εταιρείες να αποφεύγουν πολιτικές προώθησης νέων καπνικών προϊόντων που στοχεύουν στη «φυσιολογικοποίηση» των προϊόντων καπνού.
  • Έμφαση στη σφαιρική ενημέρωση και ευαισθητοποίηση ατόμων παιδικής και εφηβικής ηλικίας για τις τραγικές επιπτώσεις της χρήσης καπνού και των διαφόρων καπνικών προϊόντων, έτσι ώστε να μην ξεκινήσουν ποτέ αυτή τη βλαβερή συνήθεια.

«Είναι βέβαιο ότι συνολικά μπορούμε να κάνουμε περισσότερα για να βοηθήσουμε τους καπνιστές να διακόψουν το κάπνισμα και τους νέους να μην το ξεκινήσουν ποτέ, σε συνεργασία με την Πολιτεία και τους εμπλεκόμενους φορείς. Τόσο στην Ελλάδα όσο και πανευρωπαϊκά, στόχος πρέπει να είναι μια νέα γενιά χωρίς καπνό!!

Ώστε τις επόμενες δεκαετίες να είναι ιδιαίτερα μικρό το ποσοστό των ανθρώπων που κάνουν χρήση καπνού. Αυτό θα ήταν μια σημαντική και ελπιδοφόρα αλλαγή σε σύγκριση με το 25% περίπου σήμερα των ανθρώπων στην Ευρώπη που συνεχίζουν να καπνίζουν», καταλήγει η ανακοίνωση της ΕΚΕ.