Την ειδική έκδοση «Η Μαύρη Βίβλος της πανδημίας», παρουσίασαν σε διαδικτυακή συνέντευξη τύπου η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και ο Τομέας Υγείας.

Σύμφωνα με όσα ανέφεραν οι ομιλητές οι βασικοί στόχοι της Μαύρης Βίβλου για την πανδημία είναι: Η ανάδειξη των ελλειμμάτων και των λαθεμένων επιλογών της κυβέρνησης στην διαχείριση αυτής της πρωτοφανούς υγειονομικής κρίσης, η προβολή μιας εναλλακτικής στρατηγικής σε όλους τους τομείς από την πρόληψη της διασποράς, την επιδημιολογική επιτήρηση, την πρωτοβάθμια φροντίδα υγείας μέχρι την μετανοσοκομειακή παρακολούθηση και την αποθεραπεία, καθώς και η παρουσίαση ενός ολοκληρωμένου σχεδίου αναδιοργάνωσης του ΕΣΥ στην μετά-covid εποχή.

Στην παρέμβασή του, ο τομέαρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, τόνισε ότι στους σκληρούς δείκτες της πανδημίας η χώρα μας συνεχίζει να καταγράφει αρνητικές πρωτιές, και αυτό που προσπαθεί να αποδείξει τεκμηριωμένα με αυτή την ειδική έκδοση ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι υπήρχε διαφορετική στρατηγική που δεν ακολουθήθηκε με πολιτική επιλογή της κυβέρνησης. Όπως ανέφερε, η Ελλάδα σε διεθνή καταμέτρηση στις 29/5 ερχόταν πρώτη σε ημερήσιους θανάτους από COVID, ενώ σε καταμέτρηση της EUROSTAT τον Μάρτιο η υπερβάλλουσα θνητότητα στη χώρα μας άγγιξε το 31%, τη στιγμή που στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες δεν υπερέβαινε το 5,8%. Επιπλέον αναφέρθηκε και σε δύο ακόμα δείκτες, σε αυτόν των ακάλυπτων υγειονομικών αναγκών που στη διάρκεια της πανδημίας 3πλασιάστηκαν από το 8% που ήταν στο 24% και επιπλέον στη πλήρη αποδιοργάνωση του Συστήματος Υγείας που όπως είπε είναι μία μη αμφισβητήσιμη πραγματικότητα. Όπως τόνισε στα δημόσια νοσοκομεία σήμερα καταγράφεται δραματική υποχώρηση της τακτικής τους λειτουργίας, υπάρχουν τεράστιες λίστες αναμονής στα εξωτερικά ιατρεία και στα χειρουργεία, οι ασθενείς επιβαρύνονται οικονομικά γιατί αναγκάζονται να καταφύγουν σε ιδιωτικές δομές, ενώ τεράστια είναι η εξουθένωση των εργαζομένων, οι οποίοι στρέφονται σε παραιτήσεις ή φυγή στο εξωτερικό.

Από την πλευρά του, ο αν. τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργος Βαρεμένος, αναφέρθηκε στη εικόνα σε περιφερειακό επίπεδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Όπως είπε σε κάποια νοσοκομεία η θνητότητα στις ΜΕΘ ήταν εξαιρετικά υψηλή, ενώ σε κάποιο άγγιξε το 100%, με αποτέλεσμα να πληγεί η αξιοπιστία του νοσοκομείου και να δοθεί η εντύπωση στους πολίτες ότι μόνο στο ιδιωτικό νοσοκομείο σώνεσαι. Η κυβέρνηση όπως είπε όταν διαπιστώθηκε το πρόβλημα προχώρησε σε έρευνα τα αποτελέσματα της οποίας όμως ποτέ δεν ανακοινώθηκαν.

Το πλήρες κείμενο της Μαύρης Βίβλου για την πανδημία:

https://www.syriza.gr/upload/128347_1.pdf