Με δήλωσή του, ο τομεάρχης Υγείας του ΣΥΡΙΖΑ, Ανδρέας Ξανθός χαρακτηρίζει μεν θετικό βήμα την υλοποίηση του προγράμματος «Φώφη Γεννηματά», ωστόσο τονίζει τα εξής:

«Ένα Πρόγραμμα Προσυμπτωματικού Ελέγχου  για να είναι Εθνικό πρέπει  να είναι καθολικό (και όχι να αφορά μόνο ηλικίες 50-69 ετών) , να έχει συνέχεια , να μην βρεθεί στο κενό όταν λήξει η χρηματοδότηση από το Ταμείο Ανάκαμψης και, κυρίως, να εντάσσεται σε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εθνικής πολιτικής για τον Καρκίνο που θα καλύπτει με δημόσιους πόρους όλο το φάσμα των υπηρεσιών , από την πρωτογενή πρόληψη  και την πρώιμη  διάγνωση μέχρι την ευχερή πρόσβαση στα σύγχρονα θεραπευτικά σχήματα και τη φροντίδα τελικού  σταδίου. Τέτοιο σχέδιο έχει θεσμικά την αρμοδιότητα να εκπονήσει το Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών ( ΕΙΝΕ) το οποίο νομοθέτησε η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και η σημερινή κυβέρνηση έχει πλήρως απαξιώσει».

Σε απάντηση της συγκεκριμένης δήλωσης, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης επισημαίνει μεταξύ άλλων τα εξής: «Οι εξετάσεις που αποζημιώνει ο ΕΟΠΥΥ δεν αφορούν πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου Δημόσιας Υγείας, αλλά την εξέταση που συνταγογραφεί ένας ιατρός. Αυτό που θεσπίζεται τώρα προβλέπει η μαστογραφία να γίνεται στο πλαίσιο ενός οργανωμένου προγράμματος, που εφαρμόζεται ομοιογενώς σε όλο τον πληθυσμό. Ο καρκίνος δεν έχει κόμμα, ούτε χρώμα και θα έπρεπε σε τέτοια ζητήματα, οι πολιτικές δυνάμεις να είναι ενωμένες».