Για το πόσο έτοιμοι είναι οι Έλληνες ασθενείς για τη χρήση εφαρμογών Ψηφιακής Ιατρικής μίλησε ο κ. Δημήτρης Κοντοπίδης, Αντιπρόεδρος και Υπ. Ψηφιακής Υγείας «Ένωση Ασθενων Ελλαδος», Διευθυντής δικτύου ενδυνάμωσης ΑμεΑ «Humane» κατά τη διάρκεια των εργασιών του 5ου HealthIT conference.

Ο κ. Κοντοπίδης αναφέρθηκε στην αξία του ψηφιακού μετασχηματισμού και τι αλλάζει με την είσοδο της τεχνολογίας στην υγεία των ασθενών, σε πέντε βασικούς πυλώνες που τους αφορούν: στην πρόσβαση στον προσωπικό φάκελο υγείας, στην αυτοδιαχείρηση της νόσου και στην πρόληψη (m Health), στην τηλεϊατρική, στον διαμοιρασμό της πληροφορίας και στα μεγάλα δεδομένα (RWE).

 

Η πρόκληση όμως παραμένει στο να αντιληφθούν όλοι πόσο έτοιμοι είναι οι ασθενείς να διαχειριστούν την υγεία τους, δηλαδή μεταξύ άλλων να είναι εξοικειωμένοι με νέες ψηφιακές τεχνολογίες και εφαρμογές, με manual συσκευών, αλλά και με την κατανόηση της ιατρικής πληροφορίας.

Κλείνοντας, ο κ. Κοντοπίδης τόνισε ότι όλες αυτές οι προκλήσεις συνοψίζονται σε έναν μεγάλο στόχο: η ψηφιακή υγεία ως σημαντική και καινοτόμος να επιστρέφει την αξία της στον ασθενή, ο οποίος θα πρέπει να αντιμετωπίζεται ως χρήστης καταναλωτής των υπηρεσιών υγείας που έχει απαιτήσεις, δικαιώματα με στόχο την ενεργή συμμετοχή στη θεραπεία του.