Η επικείμενη 26η Ιουνίου που σηματοδοτεί την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών, αποτέλεσε το έναυσμα για τη συνδιοργάνωση ημερίδας από το Πρόγραμμα «Γονεϊκή Στήριξη Εξαρτημένων» του ΟΚΑΝΑ, στην Αθήνα και το  Κέντρο Πρόληψης των Εξαρτήσεων και Προαγωγής Ψυχοκοινωνικής Υγείας «Αθηνά Υγεία».

Σκοπός της ημερίδας ήταν η ενημέρωση και η ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης. Οι τρόποι προσέγγισης μεταξύ των μελών της οικογένειας, οι σχέσεις μεταξύ τους και η ενδυνάμωση των ουσιοεξαρτημένων γονέων και των παιδιών τους, αποτελεί ισχυρό παράγοντα αντιμετώπισης των προκλήσεων και των δυσκολιών που δημιουργεί η εξάρτηση σε συνδυασμό με το γονεϊκό ρόλο.

Αναλυτικά, στην ημερίδα έγινε αναφορά από την διεπιστημονική ομάδα του Προγράμματος «Γονεϊκή Στήριξη Εξαρτημένων» του ΟΚΑΝΑ, στον αντίκτυπο που έχει στην οικογένεια η χρήση εξαρτησιογόνων ουσιών ενός εκ των γονέων, αλλά και στους τρόπους διαχείρισης του προβλήματος. Στη συνέχεια τη σκυτάλη ανέλαβαν τα στελέχη του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά Υγεία» παρουσιάζοντας τις παρεμβάσεις που υλοποιούνται σε γονείς και παιδιά. Χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος του ΟΚΑΝΑ, Αθανάσιος Θεοχάρης ανέφερε: Στη σημερινή ημερίδα δείχνουμε πως η θεραπευτική παρέμβαση μπορεί να λειτουργήσει παράλληλα με την πρόληψη, αντιμετωπίζοντας ολιστικά το πρόβλημα της εξάρτησης και ειδικά των εξαρτημένων γονέων και στηρίζοντας τα παιδιά τους».

Αντίστοιχα η Πρόεδρος του Κέντρου Πρόληψης «Αθηνά Υγεία» κα Φωτεινή Λεομπίλλα, επεσήμανε πως « όποια και αν είναι η ερώτηση, η απάντηση φαίνεται πως είναι μία. Το μαζί».