To project- e-cardio, τεχνολογία αιχμής για την πρόληψη Καρδιαγγειακών και Εγκεφαλικών επεισοδίων, παρουσίασε στο συνέδριο Health IT η Δήμητρα Θεοδώρου, Βιοιατρικός Μηχανικός. Όπως ανέφερε, η πιο συχνή καρδιακή αρρυθμία είναι η κολπική μαρμαρυγή και πολλές φορές ο ασθενής δεν τη νιώθει για να πάει σε καρδιολόγο κι έτσι παραμελεί να κάνει προληπτικό έλεγχο για να ελέγξει την καρδιά του με αποτέλεσμα να αυξάνει στατιστικώς τον κίνδυνο πρόκλησης εγκεφαλικών, κι άλλων καρδιαγγειακών προβλημάτων. Όμως, οι ασθενείς με κολπική μαρμαρυγή εμφανίζουν 5 φορές μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο( ΑΕΕ). Επίσης, η κολπική μαρμαρυγή προκαλεί κόπωση του καρδιακού μυός και καρδιακή ανεπάρκεια, κατάσταση κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να προωθήσει επαρκή ποσότητα αίματος στα υπόλοιπα όργανα. Οι άνω των 40 ετών και γυναίκες σε εμμηνόπαυση, ένας στους τέσσερις θα εμφανίσει κολπική μαρμαρυγή κάποια στιγμή στη ζωή του.

Για την διάγνωση των αρρυθμιών, δεν αρκεί  το απλό καρδιογράφημα ηρεμίας. Εάν ο καρδιολόγος υποψιαστεί κάτι, θα ζητήσει την τοποθέτηση holter ΗΚΓ, μιας φορητής συσκευής με καλώδια που ο ασθενής θα το έχει μαζί του για 1-2 ημέρες. Τη λύση σε αυτό το πρόβλημα μπορεί να δώσει η τεχνολογία, με το σύγχρονο holter ΗΚΓ παρατεταμένης καταγραφής (έως 14 ημέρες), το οποίο έχει ενσωματωμένη μνήμη και μπαταρία και βοηθά στη διάγνωση αρρυθμιών, κολπικής μαρμαρυγής κτλ χωρίς ο ασθενής να πρέπει να έχει μαζί του κινητό ή smartwatch για την μετάδοση των δεδομένων ,καθιστώντας το άνετο για όλες τις ηλικίες (>7 ετών)  και διανοητικές καταστάσεις.

Η κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι είναι σημαντικό η Πολιτεία να «αγκαλιάσει» μέσω ένταξης στη δωρεάν συμμετοχή, ενδεχομένως με χρήση πόρων από το ΕΣΠΑ, μια τέτοια τεχνολογική λύση, που μπορεί να βοηθήσει χιλιάδες άτομα να έχουν μια έγκυρη και έγκαιρη διάγνωση.