Την πρωτοβουλία των Δήμων όσον αφορά την πρόληψη για το μελάνωμα που αποτελεί τον πιο συχνό καρκίνο του δέρματος παγκοσμίως αλλά και στη χώρα μας, εξήρε η αναπληρώτρια υπουργός Μίνα Γκάγκα στην ομιλία της κατά τη διάρκεια της ημερίδα ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης με θέμα «ΚΑΡΚΙΝΟΣ του ΔΕΡΜΑΤΟΣ: ΜΕΛΑΝΩΜΑ» έγινε την Τετάρτη 29 Ιουνίου στο Δημαρχείο Αμαρουσίου. «Η Περιφέρεια στηρίζει τέτοιες πρωτοβουλίες που προάγουν την δημόσια υγεία μέσω της πρόληψης. Για 1η φορά στην Ελλάδα, παρουσιάζει τα τελευταία 2 χρόνια ένα εκτεταμένο και καλά σχεδιασμένο πρόγραμμα προσυμπτωματικού ελέγχου, το οποίο προωθείται σε όλους τους δήμους και κατοίκους της Αττικής» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Υγείας Γιάννης Κεχρής.

Ο Θεόδωρος Μαριόλης Σαψάκος ,Γενικός Χειρουργός με εξειδίκευση στην Χειρουργική Ογκολογία, Αναπληρωτής Καθηγητής ΕΚΠΑ, ανέφερε ότι «οι νέες τεχνολογίες έχουν βοηθήσει να μπορούμε σήμερα να ξεχωρίσουμε τι είναι οι εκατοντάδες σπίλοι. Έχουμε την τεχνική της επαυξημένης και εικονικής πραγματικότητας , η οποία με την σωστή χρήση της μπορεί να προσφέρει πολύ σημαντικά δεδομένα και ακριβή πληροφόρηση στην διάγνωση και την θεραπεία». Βασίλειος Στ. Χρυσοχέρης συμπληρώνοντας επίσης, ότι το θετικό είναι ότι το ποσοστό ηλιοφάνειας που έχουμε όλο τον χρόνο δεν συνάδει με τα αντίστοιχα ποσοστά μελανώματος που θα περίμενε κανείς, καθώς μας προστατεύει ο φωτότυπος του δέρματος μας.

Ο Δερματολόγος- Παιδοδερματολόγος , Βασίλειος Στ. Χρυσοχέρης , Δερματολόγος- Παιδοδερματολόγος, αναφορικά με τα παιδιατρικά ποσοστά, είπε ότι είναι πολύ μικρά αλλά τόνισε ότι είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιούμε το αντιηλιακό σωστά, να το ανανεώνουμε συχνά, να μην αφήνουμε σημεία του σώματος ακάλυπτα, όπως είναι ο αυχένας, η μύτη, τα αυτιά και να βάζουμε αντιηλιακό ακόμα και αν έχει συννεφιά γιατί η υπεριώδης ακτινοβολία υπάρχει». Στη Φυσική Ιατρική Αποκατάσταση αναφέρθηκε η Πόπη Καλαϊτζή, Ιατρός Φυσικής Ιατρικής και Αποκατάστασης λέγοντας ότι, ασχολείται και με την αποκατάσταση ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα, δηλαδή τον καρκίνο. Στόχος της όπως είπε, είναι να ξαναβάλει τον ασθενή σε μία φυσιολογική ζωή με το νόσημα του, το οποίο σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να αφήσει κάποια αναπηρία.

Οι θεραπείες σύμφωνα με την ίδια, έχουν και παρενέργειες και αυτές προσπαθούν οι ειδικοί, μέσω της φυσικής ιατρικής αποκατάστασης να τις ισορροπήσουν, να τις κάνουν λιγότερο επώδυνες για τον ασθενή. Ο ογκολόγος Φάνης Φλώρος αναφέρθηκε στη χημειοθεραπεία και το μελάνωμα επισημαίνοντας ότι αυτά τα δύο πλέον δεν συμβαδίζουν, διότι έχουν στη φαρέτρα τους νεότερες θεραπείες.

«Οι περισσότερες βλάβες συμβαίνουν κατά την διάρκεια της ζωής μας οφείλονται σε περιβαλλοντικούς παράγοντες, που προκαλούν ή θραύση σε ολόκληρά χρωμοσώματα ή σημειακές βλάβες σε συγκεκριμένα γονίδια. Αυτά απορρυθμίζονται και δημιουργούν δυσπλαστικές βλάβες που μπορούν να εξελιχθούν σε κακοήθεια, όπως το μελάνωμα. Αυτό εξηγεί τον μακρύ χρόνο μεταξύ της έκθεσης και της δημιουργίας αλλοίωσης μέχρι την εμφάνιση της νόσου κλινικά» εξήγησε ο γιατρός. Το μελάνωμα, όπως είπε, έχει την μεγαλύτερη πιθανότητα να αναγνωριστεί από το ανοσολογικό σύστημα και να καταπολεμηθεί. «Με την ανοσοθεραπεία, προσπαθούμε να επαναφέρουμε την δυνατότητα του ανοσολογικού συστήματος να καταπολεμήσει μόνο του τον καρκίνο, χωρίς χρήση χημικών ενώσεων» σημείωσε ο κ. Φλώρος.