Ο πρώην υπουργός Υγείας και ανεξάρτητος βουλευτής Παναγιώτης Κουρουμπλής, συναντήθηκε με τον Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ισίδωρο Ντογιάκο, στον οποίο κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά, με την οποία καταγγέλλει συγκεκριμένες πράξεις και παραλείψεις, από τις οποίες προκύπτει η συνειδητή επιλογή της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας να μην προχωρήσει το πρόγραμμα εγκατάστασης των μονάδων παραγωγής ιατρικού οξυγόνου, στα κρατικά νοσοκομεία, με συνέπεια, να χαθούν αδίκως ασθενείς, αλλά και να ευνοηθούν συγκεκριμένες εταιρείες ενός κλάδου και συγκεκριμένο δικηγορικό γραφείο.

Όπως αναφέρει η αναφορά, o συνολικός αριθμός των συμπολιτών μας, οι οποίοι έχουν χάσει τη ζωή τους εξαιτίας του Covid – 19, ξεπερνά τους 30.000 – διπλάσιος αριθμός σε σχέση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες και ο θάνατος, των περισσοτέρων εξ’ αυτών, γεννά έντονα ερωτηματικά. Αναφέρει τα αποτελέσματα της επίμαχης μελέτης των καθηγητών Θ. Λύτρα και Σ. Τσιόδρα, για την κατάσταση στις ΜΕΘ την περίοδο της κρίσης της πανδημίας, όπου η θνητότητα των διασωληνωμένων ασθενών με Covid-19 αυξήθηκε από 25% έως 57% ανάλογα με την πληρότητα των ΜΕΘ καθώς και για την υποστελέχωση του ΕΣΥ.

Επίσης, οι καταγγελίες του Προέδρου της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων, Μιχάλη Γιαννάκου, για τις οποίες, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, παρήγγειλε έρευνα. Ζητείται η διερεύνηση των ευθυνών για τους χιλιάδες θανάτους διασωληνωμένων ασθενών, εκτός ΜΕΘ, των οποίων, την εποπτεία ροής του οξυγόνου, δεν είχαν εντατικολόγοι, αλλά μη ειδικοί γιατροί, η διερεύνηση για την μη έγκαιρη εισαγωγή μονοκλωνικών και αντιικών φαρμάκων, στα νοσοκομεία και τέλος, η διερεύνηση των αιτιών για την αύξηση, κατά 22%, των θανάτων ασθενών, από άλλες νόσους, την περίοδο της πανδημίας.