Επίκαιρη ερώτηση με θέμα την πρόσφατη απόφαση του υπουργείου Υγείας για διάθεση self- tests για τον κορονοϊό, από τα φαρμακεία, την οποία χαρακτηρίζουν «επιδημιολογικά αναποτελεσματική, αδιαφανή και σκανδαλώδη», υποβάλλουν προς τον υπουργό Υγείας, βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ με επικεφαλής τον τομεάρχη Υγείας του κόμματος Ανδρέα Ξανθό. Συγκεκριμένα, ο υπουργός Υγείας ερωτάται: Ποιος επιστημονικός φορέας και με ποιά κριτήρια εισηγήθηκε τη μαζική διάθεση των self –tests σε αυτή τη φάση της υγειονομικής κρίσης και μάλιστα χωρίς να έχει διασφαλιστεί η συνταγογράφηση και αποζημίωση των μοριακών και των rapid tests από τον ΕΟΠΥΥ. Επίσης γιατί επιλέχθηκε η Πολιτική Προστασία και όχι ο ΕΟΔΥ ή το ΙΦΕΤ για τη διεξαγωγή του διαγωνισμού για την προμήθεια τους και γιατί γίνεται ειδική αναφορά στην σχετική προκήρυξη σε λίστα εταιρειών που έχει συμπεριλάβει ο αρμόδιος κρατικός φορέας της Γερμανίας. Πως θα διασφαλίσει τη διαφάνεια στην προμήθεια των self-test, τον έλεγχο της αξιοπιστίας και της ποιότητας των διαθέσιμων kit.

Τι προτίθεται να κάνει για την ενημέρωση των πολιτών για τη σωστή χρήση τους και τη λειτουργία εύχρηστου συστήματος καταγραφής των αποτελεσμάτων που θα διασφαλίζει την έγκαιρη και υποχρεωτική αναφορά στο ΕΟΔΥ.

Τι ενέργειες προτίθεται να κάνει για να διασφαλίσει τη συναίνεση και συνδρομή των φαρμακοποιών στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου. Πώς απαντά στα εύλογα επιστημονικά ερωτήματα και στις τεχνικού χαρακτήρα ενστάσεις της Ελληνικής Εταιρείας Ιατρικής Βιοπαθολογίας και τέλος εάν

σκοπεύει, να δεχθεί την πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για τη συγκρότηση διακομματικής επιτροπής της Βουλής για τις προμήθειες και τις λοιπές δημόσιες δαπάνες την περίοδο της πανδημίας.