Διάγνωση της COVID-19 από τη φωνή ενός ανθρώπου, μπορεί να κάνει εφαρμογή για κινητές συσκευές με τη βοήθεια της τεχνητής νοημοσύνης. Η σχετική ανακοίνωση έγινε στο διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας στη Βαρκελώνη, από τους ερευνητές του Ινστιτούτου Επιστήμης των Δεδομένων του Πανεπιστημίου του Μάαστριχτ, με επικεφαλής τη Γουαφάα Αλιμπάουι και τον καθηγητή πνευμονολογίας Σάμι Σίμονς.

Οι δημιουργοί της εν λόγω «έξυπνης» εφαρμογής ανέφεραν ότι η ακρίβεια της αγγίζει το 89% (ευαισθησία) στη σωστή φωνητική διάγνωση θετικού περιστατικού Covid-19 (έναντι περίπου 56% ενός γρήγορου τεστ) και το 83% στη σωστή διάγνωση ενός αρνητικού περιστατικού (ειδικότητα), ενώ είναι πιο ακριβής από τα rapid tests στις περιπτώσεις ασυμπτωματικών ανθρώπων. Επιπλέον, είναι φθηνή, γρήγορη και εύχρηστη, γεγονός που σημαίνει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ιδιαίτερα σε περιοχές όπου η πρόσβαση σε μοριακά τεστ χαμηλού κόστους, δεν είναι εύκολη.

Η νέα εφαρμογή εγκαθίσταται στο κινητό τηλέφωνο του χρήστη και του ζητά να βήξει τρεις φορές, να αναπνεύσει βαθιά από το στόμα τρεις έως πέντε φορές και να διαβάσει φωναχτά κοντά στην οθόνη μια σύντομη πρόταση τρεις φορές. Στη συνέχεια μια τεχνική ανάλυσης φωνής (Mel-spectrogram) εντοπίζει τα διαφορετικά χαρακτηριστικά κάθε φωνής, ενώ ένα μοντέλο τεχνητής νοημοσύνης (Long-Short Term Memory -LSTM) που βασίζεται σε νευρωνικά δίκτυα, ξεχωρίζει την ιδιαίτερη φωνή ενός ατόμου από την αλλοίωση της λόγω Covid-19.