Το μουσείο της Ελληνικής Καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), αποτέλεσμα συνεχούς προσπάθειας των Διοικητικών Συμβουλίων, από το 2017 έως και σήμερα, παρουσίασε σε πρόσφατη εκδήλωση η ΕΚΕ. Η πρωτογενής μορφή του μουσείου της ΕΚΕ δημιουργήθηκε στη διάρκεια της Προεδρίας του Καθηγητή Κωνσταντίνου Τσιούφη το 2017, με προσφορές μελών της EKE που συνταξιοδοτήθηκαν.

Στη συνέχεια κατασκευάστηκε εξ ολοκλήρου, ακολουθώντας αρχιτεκτονικά σχέδια άλλων μουσείων και παραδόθηκε στην ΕΚΕ το 2020 επί προεδρίας του Καθηγητή κ. Γουδέβενου. Τα εκθέματα του μουσείου που φιλοξενούνται σε ένα καλαίσθητο χώρο στα Ιλίσια, περιλαμβάνουν παλαιές συσκευές ηλεκτροκαρδιογραφήματος και εκθέματα δίσκων ακρόασης των καρδιακών ήχων που χρησιμοποιούνταν για την εκπαίδευση των ιατρών. Επίσης εκτίθενται υλικά που χρησιμοποιούνται κυρίως στην αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αγγείων όπως είναι μπαλόνια και μεταλλικές προθέσεις (stents), την αγγειοπλαστική των καρωτίδων και των αρτηριών των κάτω άκρων, συσκευές για την αντιμετώπιση δομικών προβλημάτων της καρδιάς όπως εξειδικευμένες «ομπρέλες» για προβλήματα στα διαφράγματα των κοιλοτήτων της καρδιάς, γεννήτριες βηματοδοτών για αντιμετώπιση αρρυθμιών, και τέλος υλικά εξωσωματικής οξυγόνωσης και κυκλοφορίας του αίματος καθώς και συνθετικά μοσχεύματα που χρησιμοποιούνται σε χειρουργικές επεμβάσεις. Την ξενάγηση των παρευρισκομένων στο μουσείο καθώς και την παρουσίαση των εκθεμάτων πραγματοποίησε ο Πρόεδρος της ΕΚΕ, Ιωάννης Κανακάκης.

Με αφορμή την παρουσίαση του μουσείου, οι εκπρόσωποι της ΕΚΕ ενημέρωσαν τους παρευρισκόμενους για τα μηνύματα της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς, που κάθε χρόνο εορτάζεται στις 29 Σεπτεμβρίου. Ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην αξία της πρόληψης, καθώς τα καρδιαγγειακά νοσήματα αποτελούν το πιο σημαντικό  πρόβλημα δημόσιας υγείας σε σχέση με όλα τα άλλα χρόνια νοσήματα, έχουν μεγάλη επίπτωση στο γενικό πληθυσμό και αποτελούν αριθμητικά την πιο σημαντική αιτία θανάτων, νοσηρότητας και αναπηρίας. Αναδείχτηκε επίσης η σημαντική υλικοτεχνική εξέλιξη που παρουσιάζει η Καρδιολογία, κάτι που συμβάλλει στην καλύτερη αντιμετώπιση και θεραπεία των παθήσεων της καρδιάς.

«Πάνω από το 75% των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα συμβαίνουν σε χώρες χαμηλού έως μεσαίου εισοδήματος, αλλά η πρόσβαση για αντιμετώπιση και θεραπεία της νόσου μπορεί να αποτελέσει πρόβλημα οπουδήποτε. Οι εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Καρδιάς έχουν ως στόχο να κάνουν τη διαφορά στις ζωές όλης της ανθρωπότητας», τόνισε ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Ιωάννης Κανακάκης.

Μεταξύ άλλων ο Τ. πρόεδρος ΕΚΕ καθηγητής καρδιολογίας, Ιωάννης Γουδέβενος ανέφερε τα εξής: «Το σύνολο των Καρδιαγγειακών Παθήσεων αυξάνει με την ηλικία (10%  >75 ετών έχει καρδιακή ανεπάρκεια) και το 80% των θανάτων λόγω ΚΑΠ συμβαίνει σε ηλικιωμένους μετά τα 75. Η έλλειψη δεδομένων, οι πολλές συνοσηρότητες, η πολυφαρμακία, η φυσική ευθραυστότητα και  η πτώση της γνωστικής λειτουργίας είναι μερικά από τα προβλήματα που περιπλέκουν την φροντίδα υγείας των. Η μη συμμόρφωση με τη συνιστώμενη θεραπεία. Ακόμη και στη δευτερογενή πρόληψη, η φαρμακευτική συμμόρφωση ανέρχεται στο 50% που έχει δυσμενή έκβαση. Το 60% τω ατόμων διακόπτει τη στατίνη στα δύο χρόνια παρακολούθησης  Τα εμπόδια στη συμμόρφωση έχουν να κάνουν με χαρακτηριστικά του ασθενούς, του συνταγογραφούντα και των συστημάτων υγείας. Όχι μόνο οι κλασσικοί παράγοντες κινδύνου αλλά και παθήσεις (βαλβιδοπάθειες, κολπική μαρμαρυγή) παραμένουν αδιάγνωστες ή υποθεραπεύονται.

Η αναγνώριση ασθενών αυξημένου κινδύνου που θα ωφεληθούν τα μέγιστα από εντατικά μέτρα πρόληψης έχει αναγνωρισθεί σαν κύρια προτεραιότητα από δεκαετίες».