Στοιχεία και δεδομένα σχετικά με τη χρήση της ρεμδεσιβίρης σε ασθενείς με COVID-19 παρουσιάστηκαν από εκπροσώπους της Gilead Sciences και ειδικούς επιστήμονες σε πρόσφατη συνέντευξη τύπου.

Ο Γενικός Διευθυντής Gilead Sciences Ελλάδος & Κύπρου Σάββας Χαραλαμπίδης κάνοντας μια ανασκόπηση της πορείας της ρεμδεσιβίρης στη διάρκεια της πανδημίας, ανέφερε ότι η Gilead Sciences ανταποκρίθηκε σε πραγματικό χρόνο στην παγκόσμια ζήτηση για τη ρεμδεσιβίρη από τον Οκτώβριο του 2020. Για να το επιτύχει μείωσε τον χρόνο παραγωγής από 12 σε 6 μήνες και επέκτεινε το παγκόσμιο δίκτυο εργοστασίων παραγωγής, το οποίο περιλαμβάνει πλέον περισσότερες από 40 εταιρείες στη Βόρεια Αμερική, την Ευρώπη και την Ασία. Παράλληλα σύναψε εθελοντικές συμφωνίες αδειοδότησης με 9 εταιρείες παρασκευής γενοσήμων, ώστε να επεκταθεί περαιτέρω η διάθεση της ρεμδεσιβίρης σε 127 χώρες, οι οποίες αντιπροσωπεύουν σχεδόν όλες τις χώρες χαμηλού και χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος. Αυτές οι άδειες παραμένουν χωρίς δικαιώματα, αντανακλώντας τη δέσμευση της Gilead να επιτρέψει την ευρεία πρόσβαση ασθενών (>7,5 εκατομμύρια ασθενείς) στη ρεμδεσιβίρη.

«Αντιμετωπίσαμε προληπτικά την παγκόσμια ανάγκη μέσω δωρεών πάνω από 1,5 εκατομμυρίου φιαλιδίων ρεμδεσιβίρης για την κάλυψη εξάρσεων, με περισσότερα από 500.000 φιαλίδια να δωρίζονται ως απάντηση σε καταστροφικές εστίες COVID-19 στην Ινδία, την Ινδονησία, τη Γεωργία και την Αρμενία», τόνισε ο κ Χαραλαμπίδης και πρόσθεσε: ως εταιρεία, υποστηρίξαμε και υποστηρίζουμε έμπρακτα την υπεράνθρωπη προσπάθεια των επαγγελματιών υγείας και των εργαζομένων στην πρώτη γραμμή απάντησης στην πανδημία και συνεργαστήκαμε στενά με τις κυβερνήσεις, τα υγειονομικά συστήματα, τους διεθνείς φορείς υγείας καθώς και τους ακαδημαϊκούς φορείς, ώστε να επιταχυνθεί η παροχή αποτελεσματικών εργαλείων στους κλινικούς και τους ασθενείς που πολεμούν την COVID-19.

Ο πνευμονολόγος και πρόεδρος της ΕΠΕ Στέλιος Λουκίδης αναφέρθηκε στα θεραπευτικά πρωτόκολλα που χρησιμοποιήθηκαν για την αντιμετώπιση της COVID-19, τονίζοντας την προληπτική δράση της ρεμδεσιβίρης  ώστε να μην υπάρξει σοβαρή νόσηση εφόσον χορηγηθεί σε σύντομο διάστημα αφού εκδηλωθούν τα συμπτώματα (μέχρι 7 ημέρες) αλλά και την αποτελεσματικότητά της σε νοσηλευόμενους ασθενείς με χαμηλή παροχή οξυγόνου.

Από την πλευρά της η Παθολόγος – Λοιμωξιολόγος Γαρυφαλλιά Πουλάκου, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα συμπεράσματα μελέτης που έγινε και στην Ελλάδα από τον Σεπτέμβριο 2020 ως τον Φεβρουάριο του 2021 με σκοπό  την ανάλυση της αποτελεσματικότητας της ρεμδεσιβίρης κατά το 2ο πανδημικό κύμα σε ασθενείς που νοσηλεύτηκαν σε πτέρυγες COVID-19 που ανέδειξε τη σημασία της έγκαιρης θεραπείας με ρεμδεσιβίρη (≤7 ημέρες από την έναρξη των συμπτωμάτων της COVID19) στην επίτευξη μειωμένης πιθανότητας διασωλήνωσης ή θανάτου και αυξημένης πιθανότητας εξιτηρίου.

Τέλος ο Επίκουρος Καθηγητής Οικονομικών Υγείας και Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας, Κώστας Αθανασάκης παρουσίασε τα αποτελέσματα ανάλυσης κόστους-αποτελεσματικότητας της Ρεμδεσιβίρης ως προσθήκη στην τυπική προσέγγιση των νοσηλευόμενων ασθενών (Standard of Care – SoC)με Covid-19 στην Ελλάδα.

Σύμφωνα με αυτά, η προσθήκη της Ρεμδεσιβίρης στον θεραπευτικό αλγόριθμο οδηγεί, σύμφωνα με το υπόδειγμα, σε κέρδος της τάξης των 1.45 life-years gained (LYG) και 1.11 QALYs σε σύγκριση με το SoC. Το συνολικό κόστος ανά ασθενή παρουσιάζεται μειωμένο στην περίπτωση της Ρεμδεσιβίρης κατά 4,290.9 ευρώ.