Pfizer και GSK συναγωνίζονται για την έγκριση των πρώτων εμβολίων

 

Οι κατασκευαστές εμβολίων Pfizer και GSK συναγωνίζονται για την έγκριση των πρώτων εμβολίων κατά του αναπνευστικού συγκυτιακού ιού (RSV), ο οποίος ειδικά φέτος στέλνει στο νοσοκομεία παιδιά  στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη με ανησυχητικό ρυθμό. Η έγκριση των εμβολίων είναι πολύ πιθανό να δοθεί  τον Μάιο του 2023. Οι κλινικές δοκιμές έχουν δείξει ότι και τα δύο εμβόλια μπορούν να αποτρέψουν τη σοβαρή νόσο σε ενήλικες άνω των 60 ετών — ενώ το ένα  από αυτά ,προστατεύει και τα βρέφη που γεννιούνται από εμβολιασμένα άτομα. Σύμφωνα με δημοσίευμα του Nature, έρχονται επίσης και νέες θεραπείες για τον συγκυτιακό ιό, καθώς δύο άλλες εταιρείες ολοκλήρωσαν επιτυχείς δοκιμές ενός μονοκλωνικού αντισώματος  που απαιτεί λιγότερες δόσεις και είναι λιγότερο ακριβό από ένα άλλο που χρησιμοποιείται ήδη.

Καθώς τα νοσοκομεία στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη τους τελευταίους μήνες γεμίζουν με ασθενείς που έχουν προσβληθεί  είτε από τον ιό RSV, είτε από γρίπη και COVID-19, ορισμένοι γιατροί ζητούν να κηρυχθεί κατάσταση έκτακτης ανάγκης . Ο RSV, ο οποίος προκαλεί φλεγμονή στους μικρότερους αεραγωγούς των πνευμόνων, είναι η μόνη από τις τρεις αναπνευστικές ασθένειες για τις οποίες δεν υπάρχουν ακόμη εγκεκριμένα εμβόλια — αλλά αυτό μπορεί σύντομα να αλλάξει.

Την περασμένη εβδομάδα, η φαρμακευτική εταιρεία Pfizer ανακοίνωσε ότι ο Οργανισμός Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) συμφώνησε να επανεξετάσει το εμβόλιο κατά του RSV, το οποίο θα χορηγείται σε ενήλικες άνω των 60 ετών, κατά προτεραιότητα. Εάν εγκριθεί – κάτι που μπορεί να συμβεί τον Μάιο – θα μπορούσε να είναι το πρώτο εγκεκριμένο εμβόλιο  για τον RSV. Το ίδιο εμβόλιο έδειξε επίσης θετικά αποτελέσματα κατά του RSV σε μια κλινική δοκιμή σε εγκύους και η Pfizer ανακοίνωσε ότι θα ζητήσει έγκριση και για αυτήν την πληθυσμιακή ομάδα μέχρι το τέλος του έτους. Ο RSV μπορεί επίσης να αποβεί επικίνδυνος για ενήλικες άνω των 65 ετών, με αποτέλεσμα περίπου 60.000–120.000 νοσηλείες ετησίως στις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με το CDC.

Στην άλλη δοκιμή φάσης ΙΙΙ της Pfizer, το εμβόλιο αναφέρθηκε ότι είχε αποτελεσματικότητα 85,7% στην πρόληψη σοβαρής νόσου σε ενήλικες άνω των 60 ετών.

Από την πλευρά της, η GSK, η οποία έχει παγκόσμια έδρα στο Λονδίνο, έχει επίσης αναφέρει επιτυχημένα αποτελέσματα δοκιμής φάσης ΙΙΙ για εμβόλιο κατά του ιού RSV που δοκιμάστηκε σε ενήλικες ηλικίας άνω των 60 ετών, με αποτελεσματικότητα 94,1% στην πρόληψη σοβαρής νόσου.

Το γεγονός ανακοίνωσε και ο νέος πρόεδρος και Γενικός Διευθυντής της GSK Ελλάδος, Antonino Biroccio σε πρόσφατη εκδήλωση της εταιρείας στην Αθήνα.

Η GSK ανακοίνωσε επίσης τον περασμένο μήνα ότι ο FDA θα εξετάσει το εμβόλιό της κατά προτεραιότητα που σημαίνει, όπως και με την Pfizer, ότι η έγκριση μπορεί να έρθει ήδη από τον Μάιο. Αλλά τα εμβόλια «δεν πρόκειται να κάνουν τον RSV να εξαφανιστεί», προειδοποιεί ο Barney Graham, ιολόγος και ανοσολόγος στο Morehouse School of Medicine στην Ατλάντα της Τζόρτζια. Αυτό που θα κάνουν τα εμβόλια, προσθέτει, είναι να προστατεύσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες, που συμπεριλαμβάνουν τους πολύ μικρούς και τους πολύ μεγάλους σε ηλικία.