Για την έξαρση των ιώσεων την τρέχουσα περίοδο τις ελλείψεις φαρμάκων αλλά και για τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, μίλησε σε ενημερωτική εκπομπή της ΕΡΤ ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Χαράλαμπος Γώγος.

Σύμφωνα με την εκτίμησή του, θα υπάρξει κορύφωση των ιώσεων σιγά- σιγά μέσα στον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο μπορεί να έχουμε αποκλιμάκωση.

Ο κ. Γώγος ανέφερε ότι ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός RSV προσέβαλε τα μικρά παιδιά και πριν την πανδημία, αλλά φέτος  προσέβαλε πολύ και τους ηλικιωμένους. Σημείωσε ότι οι απλές ιώσεις, συνήθως προσβάλουν το ανώτερο αναπνευστικό ( πονόλαιμος, συνάχι, μπούκωμα και λίγο βρογχίτιδα). Το πρόβλημα αρχίζει όταν επηρεάζουν και το κατώτερο αναπνευστικό προκαλώντας βρογχίτιδα, βρογχιολίτιδα ή κυρίως πνευμονία, οπότε και επιβάλλεται  παρέμβαση πιο ειδική». Για να μη συνωστίζονται για ένα απλό κρυολόγημα παιδιά και γονείς στα νοσοκομεία, ο καθηγητής ανέφερε ότι υπάρχει πρώτα και η ενδιάμεση λύση, αυτή του οικογενειακού γιατρού ή του παιδιάτρου.

Αναφερόμενος στις ελλείψεις φαρμάκων, είπε ότι όντως δημιουργούν πρόβλημα, ωστόσο όπως είπε στη χώρα μας υπάρχουν επαρκέστατα γενόσημα που μπορούν κάλλιστα να υποκαταστήσουν τα αρχικά φάρμακα. Για να αλλάξει η νοοτροπία των πολιτών σε αυτό το ζήτημα, καθ’ως πολλοί επιμένουν στο να θέλουν ακριβώς το φάρμακο που «έγραψε» ο γιατρός, μπορούν να βοηθήσουν και οι φαρμακοποιοί, σημείωσε ο κ Γώγος. Για τα αντιβιοτικά είπε ότι οι ελλείψεις δεν είναι σημαντικές και πρόσθεσε ότι ούτως η άλλως οι ιογενείς λοιμώξεις δεν αντιμετωπίζονται με αντιβίωση.

Σχετικά με τη νέα μετάλλαξη του κορονοϊού, ο καθηγητής ανέφερε ότι μεταδίδεται μεν περίπου 1,6 φορές γρηγορότερα από ότι η προηγούμενη παραλλαγή ωστόσο η νόσηση που προκαλεί δεν φαίνεται να είναι με τα μέχρι τώρα δεδομένα σοβαρότερη η τοξικότερη  από την προηγούμενη. «Κάθε φορά που έχουμε καινούργια μετάλλαξη, έχουμε μεγαλύτερη μεταδοτικότητα και μια μικρή ανοσολογική διαφυγή», κατέληξε ο καθηγητής.