Τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα ανέμεναν το εμβόλιο Covid-19 με μεγάλη ελπίδα, καθώς έχει αποδειχθεί ότι νοσούν πιο σοβαρά από κορονοϊό συγκριτικά με τον μέσο όρο. Ωστόσο, τα στοιχεία που είδαν πολύ πρόσφατα το φως της δημοσιότητας δείχνουν ότι τα εμβόλια Messenger RNA (Pfizer-BioNTech και Moderna) δεν αποδεικνύονται τόσο αποτελεσματικά στα άτομα με ανοσοκαταστολή. Σημειώνεται ότι το τμήμα αυτό του πληθυσμού δεν συμπεριλήφθηκε στις κλινικές δοκιμές για τα παραπάνω εμβόλια. Μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό JAMA, τον Μάρτιο του 2021, και πραγματοποιήθηκε στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, από τον Δρ Dorry Segev, δείχνει τα εξής: Μόλις 17% των ανοσοκατασταλμένων ασθενών που έλαβαν μια πρώτη δόση εμβολίου mRNA εμφάνισαν  αντισώματα που εξουδετερώνουν τον ιό είκοσι ημέρες μετά το εμβόλιο. Στην κλινική δοκιμή σε υγιή πληθυσμό, το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 100%. Κατά τη δεύτερη δόση του εμβολίου, μόνο το 45% των ανοσοκατεσταλμένων ατόμων εμφανίζουν τελικώς αντισώματα.

Είναι εν γένει γνωστό ότι ο εμβολιασμός είναι λιγότερο αποτελεσματικός στα άτομα με ανοσοκαταστολή, λόγω της εξασθενημένης ανοσολογικής άμυνας. Ωστόσο, υπήρχαν περισσότερες ελπίδες αναφορικά με τα εμβόλια κατά της Covid-19, ακριβώς επειδή υπήρχαν τόσο θετικά αποτελέσματα σε ηλικιωμένους, που εμφανίζουν γήρανση του ανοσοποιητικού συστήματος. Σύμφωνα με τη μελέτη EPI-PHARE, που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιώντας δεδομένα από την Ασφάλιση Υγείας, για άτομα που έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση πνεύμονα ή νεφρού, τα στοιχεία δημιουργούν ανησυχία: Ο κίνδυνος νοσηλείας λόγω Covid-19 πολλαπλασιάζεται επί τρία και πέντε αντίστοιχα, ενώ ο αριθμός των θανάτων πολλαπλασιάζεται επί έξι και επτά αντίστοιχα.

Η αλλαγή στη στρατηγική εμβολίων για τη βελτίωση της κατάστασης είναι επείγον ζήτημα. Οι αντίστοιχες εθνικές  επιτροπές εμβολιασμού θα πρέπει να σχεδιάσουν μια σαφή στρατηγική που θα ακολουθήσουν σχετικά με τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα, στρατηγική που πρέπει να περιλαμβάνει είτε τη χορήγηση τρίτης δόσης εμβολίου, είτε τον εμβολιασμό όλων των ατόμων γύρω από το ανοσοκατεσταλμένο άτομο.