Το 10% του παγκόσμιου πληθυσμού ζει με Χρόνια Νεφρική Νόσο αλλά το 50% εξ’ αυτών δεν το γνωρίζει, δήλωσαν οι ομιλητές σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που πραγματοποίησε η Ελληνική Νεφρολογική Εταιρεία με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού. Παράλληλα 2 εκατομμύρια άνθρωποι στην υφήλιο βρίσκονται σε θεραπεία υποκατάστασης της νεφρικής λειτουργίας, κυρίως με αιμοκάθαρση ή έχουν υποβληθεί σε μεταμόσχευση νεφρού. Σύμφωνα με στοιχεία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ) περίπου 1.000.000 Έλληνες εμφανίζουν προβλήματα με τους νεφρούς ενώ 13.000 χιλιάδες υποβάλλονται σε αιμοκάθαρση.

Ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας (ΕΝΕ), Διευθυντής Νεφρολογικού Τμήματος ΓΝΑ Ιπποκράτειο Δημήτριος Πετράς, τόνισε ότι σε αρχικό στάδιο, τα συμπτώματα της ΧΝΝ δεν γίνονται αντιληπτά́. Είναι δυνατόν, κάποιος να χάσει μέχρι και το 90% της νεφρικής λειτουργίας του χωρίς να εμφανίζει συμπτώματα, γι’αυτό και η έγκαιρη διάγνωσή της είναι κρίσιμη, καθώς η κατάλληλη θεραπευτική αγωγή μπορεί να επιβραδύνει την εξέλιξή της. Η εξέταση των επιπέδων κρεατινίνης στο αίμα αλλά και μια γενική εξέταση ούρων μπορούν να διαγνώσουν πρόβλημα στους νεφρούς εγκαίρως, για αυτό και η ενημέρωση των γενικών γιατρών είναι ζωτικής σημασίας.

Ο Βασίλειος Λιακόπουλος Αντιπρόεδρος Διεθνούς Επιτροπής για την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού, Καθηγητής Νεφρολογίας ΑΠΘ, Διευθυντής Β’ Νεφρολογικής Κλινικής ΠΓΝ ΑΧΕΠΑ, Θεσσαλονίκη, εστίασε στην ανάγκη να εξασφαλιστεί η ασφαλής, βιώσιμη και συστηματική παροχή υπηρεσιών υγείας για όσους χρειάζονται δια βίου σύνθετες θεραπείες, όπως οι άνθρωποι που ζουν με νεφρική νόσο, ακόμα και σε περιόδους καταστροφικών γεγονότων. Όπως επεσήμανε κατά τη διάρκεια πανδημίας COVID-19,  του πολέμου στην Ουκρανία αλλά και των σεισμών στην Τουρκία αποδείχθηκε ότι πολλοί ασθενείς με ΧΝΝ δεν είχαν τη δυνατότητα πρόσβασης στη θεραπεία τπυς. Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε ότι υπάρχουν φάρμακα που καθυστερούν την εξέλιξη της νεφρικής νόσου, ώστε να μη χρειαστεί να καταλήξουν οι ασθενείς σε αιμοκάθαρση η οποία πέρα από την ταλαιπωρία του ασθενούς κοστίζει ακριβά και στα συστήματα υγείας, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι τα χρήματα που ξοδεύονται ετησίως στις ΗΠΑ για αιμοκαθάρσεις κάθε χρόνο ισοδυναμούν με το χρέος της Ελλάδας.

Σχετικά με τις μεταμοσχεύσεις νεφρών οι ομιλητές ανέφεραν, ότι γίνονται προσπάθειες να αυξηθεί ο αριθμός τους στη χώρα μας, αλλά χρειάζεται καλύτερη ενημέρωση για να πεισθούν οι πολίτες να γίνουν δότες.

Στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2023, σε συνεργασία της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρείας με την Astellas, πραγματοποιείται η εκστρατεία ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού, για τη σημασία του ελέγχου της νεφρικής λειτουργίας και την διατήρηση της καλής λειτουργίας τους. Επικοινωνιακό όχημα της εκστρατείας, αποτελεί ένα σποτ με τίτλο «η Σιωπή των Νεφρών», που θα προβληθεί ως κοινωνικό μήνυμα στα τηλεοπτικά Μέσα και στα Μέσα κοινωνικής Δικτύωσης. Παράλληλα, στο πλαίσιο της Παγκόσμιας Ημέρας Νεφρού 2023, θα πραγματοποιηθούν ενημερωτικές δράσεις από τις 8-10 Μαρτίου 2023  σε δυο κεντρικά σημεία της Θεσσαλονίκης.