Ένα νέο μη επεμβατικό διαγνωστικό τεστ για τον καρκίνο του στόματος που αναπτύχθηκε από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Surrey λέγεται ότι είναι πάνω από 92% ακριβές στην ανίχνευση του στοματικού ακανθοκυτταρικού καρκινώματος (OSCC) και περισσότερο από 80% ακριβές στον εντοπισμό της προκαρκινικής δυσπλασίας του στοματικού επιθηλίου( OED).

Τα νέα έρχονται στον απόηχο μιας πρόσφατης έκθεσης που δείχνει ότι οι περιπτώσεις καρκίνου του στόματος στο Ηνωμένο Βασίλειο αυξήθηκαν κατά 34% την τελευταία δεκαετία και έχουν υπερδιπλασιαστεί σε σύγκριση με πριν από 20 χρόνια. Η έκθεση για τον καρκίνο του στόματος στο Ηνωμένο Βασίλειο για το 2022, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Νοέμβριο από το Ίδρυμα Στοματικής Υγείας (Oral Health Foundation), έδειξε ότι υπήρξαν 8846 νέες περιπτώσεις καρκίνου του στόματος που διαγνώστηκαν στο Ηνωμένο Βασίλειο το προηγούμενο έτος, και 3034 θάνατοι από τη νόσο.

Οι ερευνητές σημείωσαν ότι «οι καθυστερήσεις στην διάγνωση και στην παραπομπή των περαστικών για θεραπεία παραμένουν συχνές» και ότι ένα ακριβές και μη επεμβατικό διαγνωστικό τεστ που θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη θα βοηθούσε στον εντοπισμό του καρκίνου του στόματος σε πρώιμο στάδιο, συμβάλλοντας στη μείωση της θνησιμότητας.

Η πειραματική μελέτη, που ονομάστηκε PANDORA, είχε ως στόχο να αξιολογήσει ένα μηχάνημα που ονομάζεται αναλυτής DEPtech 3DEP για να προσδιορίσει τη ρύθμιση που θα μεγιστοποιούσε τη διαγνωστική του ακρίβεια. Χρησιμοποίησαν το μηχάνημα για να μετρήσουν και να αναλύσουν μη επεμβατικά, δείγματα κυττάρων βιοψίας με βούρτσα που ελήφθησαν σε οδοντιατρικές επεμβάσεις από 40 ασθενείς με ιστολογικά αποδεδειγμένο OSCC ή OED και συνέκριναν τα αποτελέσματα με δείγματα από 79 ελέγχους χωρίς καρκίνο (συμπεριλαμβανομένων εκείνων με άλλες καλοήθεις βλάβες).Ανέφεραν ότι η ευαισθησία του τεστ ήταν 86,8% και η ειδικότητα 83,6%. Η ξεχωριστή ανάλυση των δειγμάτων OSCC οδήγησε σε υψηλότερη διαγνωστική ακρίβεια, με 92,0% ευαισθησία και 94,5% ειδικότητα.Το τεστ θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για βελτιωμένη διάγνωση του καρκίνου του στόματος, είπαν οι ερευνητές. Τα δείγματα συλλέχθηκαν σε οδοντιατρικά χειρουργεία και ταχυδρομήθηκαν στο εργαστήριό τους για ανάλυση, η οποία απέδειξε ότι το τεστ θα μπορούσε να «χρησιμοποιηθεί στην πρωτοβάθμια περίθαλψη για τον εντοπισμό ασθενών που χρειάζονται εξειδικευμένη φροντίδα».Η συν-συγγραφέας της μελέτης Dr Fatima Labeed, λέκτορας ανθρώπινης βιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Surrey, δήλωσε: “Περισσότεροι από 300.000 άνθρωποι είναι διαγνωσμένοι με καρκίνο του στόματος παγκοσμίως – μια ασθένεια με ανησυχητικό ποσοστό θνησιμότητας που αγγίζει το 50%. Αυτό δείχνει ότι η επιστημονική κοινότητα δεν έχει τα διαθέσιμα εργαλεία για τον έγκαιρο εντοπισμό του καρκίνου του στόματος και ελπίζουμε ότι το PANDORA ανοίγει το δρόμο για πιο αποτελεσματικά κλινικά διαγνωστικά εργαλεία για αυτήν την τρομερή ασθένεια».Σύμφωνα με το NHS, οι καρκίνοι του στόματος εμφανίζονται συχνότερα στη γλώσσα, στις στοματικές μεμβράνες, στον ουρανίσκο, στα χείλη ή στα ούλα και σπανιότερα στους σιελογόνους αδένες, στις αμυγδαλές και στον φάρυγγα. Το OSCC είναι ο πιο κοινός τύπος και αντιπροσωπεύει το 90% των περιπτώσεων.

Οι τρεις πιο κοινές αιτίες είναι το κάπνισμα, το αλκοόλ και η λοίμωξη από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), η οποία είναι συχνότερη σε νεότερους ανθρώπους.