Σε «προληπτική καθυστέρηση» της διάθεσης του εμβολίου της στην Ευρώπη προχώρησε με ανακοίνωσή της η εταιρεία Johnson & Johnson, μετά την απόφαση που έλαβαν οι αμερικανικές ομοσπονδιακές υπηρεσίες υγείας FDA και CDC να σταματήσουν προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου στις ΗΠΑ, μετά από έξι περιστατικά θρομβώσεων,  που εμφανίστηκαν σε γυναίκες περίπου δύο εβδομάδες μετά τον εμβολιασμό. Ειδικότερα, η εταιρεία αναφέρει σε ανακοίνωσή της ότι η ασφάλεια και η ευημερία των ανθρώπων που χρησιμοποιούν τα προϊόντα της αποτελεί κορυφαία προτεραιότητά της. Είναι ενήμερη για την σπάνια διαταραχή εμφάνισης θρόμβων στο αίμα σε συνδυασμό με χαμηλά αιμοπετάλια σε μικρό αριθμό ατόμων που έχουν λάβει το εμβόλιο Covid-19. Το Κέντρο Ελέγχου Νόσων των Ηνωμένων Πολιτειών (CDC) και η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) επανεξετάζουν τα δεδομένα που αφορούσαν έξι αναφερόμενες περιπτώσεις στις ΗΠΑ από περισσότερες από 6,8 εκατομμύρια δόσεις που χορηγήθηκαν. Λόγω της μεγάλης προσοχής, το CDC και το FDA συνέστησαν μια παύση στη χρήση του εμβολίου της. Επιπλέον, εξετάστηκαν αυτές οι περιπτώσεις με τις ευρωπαϊκές υγειονομικές αρχές. Η εταιρεια ανακοίνωσε ότι έλαβε την απόφαση να καθυστερήσει προληπτικά τη διάθεση του εμβολίου στην Ευρώπη.

Η εταιρεία ανέφερε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με ιατρικούς εμπειρογνώμονες και με τις υγειονομικές αρχές και υποστηρίζει σθεναρά την ανοιχτή επικοινωνία αυτών των πληροφοριών σε επαγγελματίες του τομέα της υγείας και στο κοινό.  Το CDC και το FDA έχουν διαθέσει πληροφορίες σχετικά με τη σωστή αναγνώριση και διαχείριση λόγω της μοναδικής θεραπείας που απαιτείται με αυτόν τον τύπο θρόμβου αίματος. Οι υγειονομικές αρχές συμβουλεύουν τα άτομα που έχουν λάβει το εμβόλιο Covid-19 και εμφανίζουν σοβαρό πονοκέφαλο, κοιλιακό άλγος, πόνο στα πόδια ή δύσπνοια εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό να επικοινωνήσουν με τον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης.

Δεν είναι ακόμα γνωστό τι θα γίνει με τις πρώτες δόσεις του εμβολίου της Johnson & Johnson  που έχουν αρχίσει να φτάνουν από τη Δευτέρα στην Ευρώπη. Εκπρόσωποι των υγειονομικών αρχών της Δανίας ανέφεραν ότι η χώρα θα προχωρήσει κανοινικά στους εμβολιασμούς, το γερμανικό υπουργείο Υγείας δεν έχει ακόμη τοποθετηθεί στο θέμα, ενώ αναμένονται και οι ανακοινώσεις των υπολοίπων χωρών.