Το Γενικό Νοσοκομείο «Γ. Γεννηματάς» επισκέφθηκε ο Τομεάρχης Υγείας της Κ.Ο. ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ξανθός, στο πλαίσιο των περιοδειών στα νοσηλευτικά ιδρύματα της Αττικής. Το « Γεννηματάς» αποτελεί  ένα νοσοκομείο νευραλγικής σημασίας για το Δημόσιο Σύστημα Υγείας στο Λεκανοπέδιο, παρέχοντας,   κατά γενική ομολογία, υψηλού επιπέδου  και πολύ εξειδικευμένες υπηρεσίες.

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή την περίοδο  λόγω της συνεχούς ανάπτυξης νέων κλινικών covid και ΜΕΘ-covid, η λειτουργία όλων των υπόλοιπων  κλινικών και τμημάτων υποβαθμίζεται επικίνδυνα και υποχωρούν τα standards της  φροντίδας.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η πρόσφατη απόφαση να κλείσουν χειρουργικές αίθουσες για να αναπτυχθούν προσωρινά 16 κλίνες ΜΕΘ στο χώρο των χειρουργείων, χωρίς όμως την εντελώς απαραίτητη υποστήριξη με  το προβλεπόμενο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, όπως τόνισαν οι γιατροί και οι υπόλοιποι εργαζόμενοι του νοσοκομείου. Αυτή η έκρηξη αναγκών στελέχωσης του νοσοκομείου δεν αντιμετωπίζεται με τις λιγοστές προσλήψεις άπειρου επικουρικού προσωπικού ούτε με τις ελάχιστες συμβάσεις ιδιωτών γιατρών χωρίς νοσοκομειακή εμπειρία .

Στη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Ξανθός συναντήθηκε με το ΔΣ του Σωματείου Εργαζομένων, τους Επιστημονικούς Διευθυντές κρίσιμων Τμημάτων,  τη Διοίκησή του και τα υπηρεσιακά στελέχη του νοσοκομείου. Η εικόνα που αναδεικνύεται με αγωνία από το  προσωπικό σ΄ αυτές τις συναντήσεις, είναι μιας πολεμικής κατάστασης  που, παρά το φιλότιμο και την αφοσίωση όλων, έχει εξαντλήσει  τις ψυχοσωματικές αντοχές των «ανθρώπων της 1ης γραμμής». Αναδείχθηκε επίσης το πολύ σοβαρό πρόβλημα της νοσηλείας διασωληνωμένων ασθενών εκτός ΜΕΘ (σήμερα είναι 7 ασθενείς, 4 με covid-19 και 3 με άλλα νοσήματα), το οποίο  έχει δημιουργήσει συνθήκες «ιατρικής πολέμου» ειδικά στη γενική εφημερία του νοσοκομείου. Πολλοί εργαζόμενοι τόνισαν την ιδιαίτερα  ανεπαρκή συμβολή  του ιδιωτικού τομέα στη διαχείριση του 3ου επιδημικού κύματος, αλλά και την «διαλογή» περιστατικών  την οποία εφαρμόζουν οι ιδιωτικές κλινικές, εξαιρώντας μεγάλες κατηγορίες βαρέως πασχόντων ή ειδικών πληθυσμών (μετανάστες, πρόσφυγες, ανασφάλιστους, ψυχικά πάσχοντες, τοξικοεξαρτημένους κλπ).

Ο Α. Ξανθός αναγνώρισε ότι η μονοθεματική λειτουργία των νοσοκομείων του ΕΣΥ έχει «παράπλευρες απώλειες» και αποτρέψιμους θανάτους από άλλα σοβαρά και απειλητικά για τη ζωή νοσήματα και  συμφώνησε για  την ανάγκη να αποτραπεί η πλήρης «κοβιντοποίηση» του «Γεννηματάς»,  γιατί αυτό θα έχει τραγικές παρενέργειες στο σύστημα εφημερίας του Λεκανοπεδίου. Τόνισε επίσης, το σεβασμό και την συμπαράσταση όλης της κοινωνίας στην «ηρωϊκή» αλλά άνιση  μάχη του προσωπικού, καθώς και την υποχρέωση της Πολιτείας να στηρίξει έμπρακτα τους εργαζόμενους, ενισχύοντας το ΕΣΥ με μόνιμο τρόπο και αναβαθμίζοντας τις εργασιακές συνθήκες και τις μισθολογικές τους αποδοχές.