Η επιτροπή ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ) κατά τη χθεσινή της συνεδρίαση κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το εμβόλιο της Johnson & Johnson ναι μεν σχετίζεται με σπάνια θρομβοεμβολικά επεισόδια, αλλά η χρήση του πρέπει να συνεχιστεί. Οι αρμόδιοι ανακοίνωσαν επίσης ότι θα πρέπει να προστεθεί στις πληροφορίες του εμβολίου μια προειδοποίηση, που θα αναφέρει ως πολύ σπάνιες παρενέργειες τα συμβάντα θρομβώσεων.

Για να καταλήξει στο συμπέρασμά της, η επιτροπή έλαβε υπόψη της όλα τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων 8 αναφορών από τις Ηνωμένες Πολιτείες για σοβαρές περιπτώσεις ασυνήθιστων θρόμβων αίματος που σχετίζονται με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων, μία από τις οποίες είχε θανατηφόρο αποτέλεσμα. Μέχρι τις 13 Απριλίου 2021, πάνω από 7 εκατομμύρια άνθρωποι είχαν λάβει το εμβόλιο Janssen στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Όλα τα κρούσματα εμφανίστηκαν σε άτομα ηλικίας κάτω των 60 ετών εντός τριών εβδομάδων μετά τον εμβολιασμό, στην πλειονότητά τους σε γυναίκες. Με βάση τα επί του παρόντος διαθέσιμα στοιχεία, δεν έχουν επιβεβαιωθεί συγκεκριμένοι παράγοντες κινδύνου.

Η PRAC σημείωσε ότι οι θρόμβοι εμφανίστηκαν κυρίως σε ασυνήθιστα σημεία, όπως σε φλέβες στον εγκέφαλο (θρόμβωση του εγκεφαλικού φλεβικού κόλπου, CVST) και στην κοιλιά (θρόμβωση της σπλαχνικής φλέβας) και σε αρτηρίες, μαζί με χαμηλά επίπεδα αιμοπεταλίων και μερικές φορές αιμορραγία. Οι περιπτώσεις που εξετάστηκαν ήταν πολύ παρόμοιες με τις περιπτώσεις που εμφανίστηκαν με το εμβόλιο COVID-19 που αναπτύχθηκε από την AstraZeneca, Vaxzevria. Όπως για όλα τα εμβόλια, ο EMA θα συνεχίσει να παρακολουθεί την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου και να παρέχει στο κοινό τις πιο πρόσφατες πληροφορίες.