Υποβολή αιτήσεων από σήμερα το βράδυ

 

Με στόχο την παρακολούθηση της επιδημίας του κορονοϊού στη χώρα το υπουργείο προχωράει στη διενέργεια 12.000 τυχαίων rapid tests σε ημερήσια βάση, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε στην ενημέρωση της Παρασκευής ο επίκουρος καθηγητής Γκίκας Μαγιορκίνης. Στο συγκεκριμένο πρόγραμμα τυχαίων δειγματοληπτικών ελέγχων μπορεί να συμμετάσχει όποιος πολίτης το επιθυμεί, αφού υποβάλει σχετικό αίτημα στην πλατφόρμα testing.gov.gr, η οποία τίθεται σε λειτουργία από σήμερα το βράδυ.

Η σχετική υποδομή περιλαμβάνει 386 Σημεία Ελέγχων, 278 Σημεία Εξέτασης σε Κέντρα Υγείας, 98 Σημεία Εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων και 10 Σημεία Εξέτασης από Υγειονομικές Μονάδες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας.

Η αίτηση θα περιλαμβάνει ονοματεπώνυμο, ηλικία, ταχυδρομικό κώδικα, ιδιότητα, επάγγελμα και οπωσδήποτε αριθμό κινητού τηλεφώνου. Η πρώτη ομάδα 12.000 πολιτών θα ειδοποιηθεί το Σάββατο 26 Δεκεμβρίου και τα πρώτα ραντεβού θα πραγματοποιηθούν τη Δευτέρα 28 του μήνα.

 

Οι πολίτες που έχουν εκδηλώσει συμπτώματα θα πρέπει να επικοινωνούν άμεσα με τον θεράποντα ιατρό τους. Η αίτηση δεν εξασφαλίζει άμεσο έλεγχο, καθώς η επιλογή είναι προϊόν τυχαιοποίησης. Θα αποστέλλεται αρχικά ένα SMS με το οποίο θα επιβεβαιώνεται η λήψη του αιτήματος, στη συνέχεια ένα δεύτερο με το οποίο θα γίνεται ενημέρωση για το εάν έγινε δεκτό το αίτημα και ένα τρίτο, με τον χώρο στον οποίο θα διενεργείται η εξέταση.

 

Ο κ. Μαγορκίνης τόνισε επίσης ότι τα δεδομένα των επιλεγμένων πολιτών διαγράφονται άμεσα από τη Βάση Δεδομένων ενώ εάν μέχρι το τέλος της πανδημίας υπάρχουν πολίτες στη βάση δεδομένων που δεν έχουν επιλεγεί, τα στοιχεία τους διαγράφονται οριστικά και αμετάκλητα.