Κατά την έναρξη της εκδίκασης της διαφωνίας μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της εταιρείας AstraZeneca  σχετικά με τις ημερομηνίες παραδόσεων του εμβολίου που δεν τηρήθηκαν εκ μέρους της εταιρείας, δικηγόρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ζήτησε από το δικαστήριο των Βρυξελλών να επιβάλει ένα τεράστιο πρόστιμο στην AstraZeneca για τις καθυστερήσεις της στις παραδόσεις εμβολίων με βάση την υπογεγραμμένη συμφωνία.

Ειδικότερα, η Ε.Ε. ζητά αποζημίωση 10 ευρώ για κάθε ημέρα καθυστέρησης και για κάθε δόση, ως απόρροια της παραβίασης του συμβολαίου από πλευράς εταιρείας. Παράλληλα ζητάει επιπλέον πρόστιμο 10 εκατομμυρίων ευρώ για κάθε παραβίαση συμβολαίου που θα αποφασίσει το δικαστήριο.

«Δεν υπήρξε καμία κατάφωρη παραβίαση του συμβολαίου. Είναι σοκαριστικό να κατηγορούμαστε για απάτη», δήλωσε ο Χακίμ Μπουλαρμπά, ο δικηγόρος του αγγλοσουηδικού ομίλου, στο δικαστήριο των Βρυξελλών. Η AstraZeneca προβάλλει ως επιχείρημα τις προσπάθειες που καταβάλλει για να εφοδιάσει τις λιγότερο αναπτυγμένες χώρες, υπενθυμίζοντας ότι ο εμβολιασμός στην ΕΕ έχει προχωρήσει πολύ περισσότερο σε σύγκριση με άλλες περιοχές του κόσμου που πλήττονται από την πανδημία. Ο δικηγόρος διαβεβαίωσε πάντως ότι θα τηρηθεί η υπόσχεση που έχει δώσει η εταιρεία να παραδώσει συνολικά 300 εκατομμύρια δόσεις του εμβολίου, υπογραμμίζοντας ότι η AstraZeneca θα κάνει τα πάντα «για να επιλυθούν τα προβλήματα». Η απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση αναμένεται να εκδοθεί μετά από αρκετές εβδομάδες.