Σε ακυρώσεις του 80% των  προγραμματισμένων χειρουργικών επεμβάσεων έχει προχωρήσει το 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, καθώς και τα άλλα στρατιωτικά νοσοκομεία της πρωτεύουσας, παρά το γεγονός ότι οι ακυρωμένες επεμβάσεις αφορούν σοβαρές παθήσεις και δια της ακύρωσης θέτεται σε κίνδυνο η ομαλή αποκατάσταση της υγείας των ασθενών.

Ο λόγος είναι ότι οι γιατροί και νοσηλευτές των στρατιωτικών νοσοκομείων εργάζονται στα διάφορα εμβολιαστικά κέντρα, καλύπτοντας τις εκεί ανάγκες. Τα παραπάνω καταγγέλλει με ανακοίνωση της 29/6/21 η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αθηνών (ΕΑΣΥΑ), προσθέτοντας ότι οι διαταγές που καταφθάνουν στο Νοσοκομείο από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ορίζουν ότι το 401 Γ.Σ.Ν.Α. καλείται να διαθέσει μεγάλο αριθμό νοσηλευτικού προσωπικού σε διάφορα εμβολιαστικά κέντρα κατά του Covid-19.

Επισημαίνει δε ότι ως  αποτέλεσμα αυτής της πρακτικής, τα χειρουργεία που είναι διαθέσιμα στο 401 Γενικό Στρατιωτικό Νοσοκομείο, συγκριτικά με αυτά που πραγματοποιούνταν προ πανδημίας, για να εξυπηρετήσουν τους χιλιάδες ένστολους δικαιούχους νοσηλείας είναι ελάχιστα (διαθέσιμο μόλις το 20 % των χειρουργείων). Επιπλέον, και ενώ επισημαίνονται τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα και στα άλλα νοσοκομεία αρμοδιότητας του ΥΠΕΘΑ, ο Γ.Γ ΥΠΕΘΑ κ. Αντώνης Οικονόμου δηλώνει στον ηλεκτρονικό Τύπο στις 29/6/21 ότι θα υπάρξει θωράκιση του προσωπικού των Ενόπλων Δυνάμεων σε ενδεχόμενο τέταρτο κύμα πανδημίας και πως η πολιτική ηγεσία του ΥΕΘΑ έχει έτοιμο σχέδιο, πρόσληψης επικουρικού πολιτικού, ιατρονοσηλευτικού προσωπικού, εφόσον απαιτηθεί. Συμπληρώνει δε ότι θα προωθηθεί για έγκριση στην πολιτική ηγεσία και στο υπουργείο υγείας, για την άμεση υλοποίησή του και ότι αφορά μόνο το ενδεχόμενο έλευσης του τέταρτου κύματος της πανδημίας.

Το ερώτημα είναι ότι εφόσον σημειώνονται τα παραπάνω πολύ σοβαρά προβλήματα στο 401 Γ.Σ.Ν.Α και στα άλλα νοσοκομεία αρμοδιότητας του ΥΠΕΘΑ, γιατί δεν προχωρά η πολιτική ηγεσία στην υλοποίηση του ήδη υπάρχοντος σχεδίου προσλήψεων έκτακτου ή και μόνιμου Υγειονομικού προσωπικού το ταχύτερο δυνατόν; Σημειώνεται ότι για το σοβαρό αυτό ζήτημα κατατέθηκε και ερώτηση στη Βουλή.