Τις έντονες αντιδράσεις γιατρών και εργαζομένων έχει προκαλέσει η τροπολογία της κυβέρνησης περί υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού κατά της COVID-19. Τόσο η Ομοσπονδία Νοσοκομειακών Γιατρών (ΟΕΝΓΕ) όσο και η Ομοσπονδία Εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ), εκφράζουν την έντονη αντίθεσή τους για επικείμενες αναστολές ή τυχόν απολύσεις και προειδοποιούν για κινητοποιήσεις.

Στην ανακοίνωσή της η ΟΕΝΓΕ τονίζει, ότι η κυβέρνηση δεν εξάντλησε  τα περιθώρια ενημέρωσης των εργαζομένων στις μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων και ατόμων με αναπηρία καθώς και στις μονάδες υγείας , ενώ δεν έλαβε καθόλου υπόψη τις συστάσεις της εθνικής επιτροπής βιοηθικής για «εκστρατείες στοχευμένης ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης για εκούσιο εμβολιασμό, προσαρμοσμένες σε κάθε επαγγελματική ομάδα, οι οποίες θα βασίζονται σε επιστημονικά στοιχεία που επικαιροποιούνται συνεχώς με προϋπόθεση την προηγούμενη κατανόηση των φόβων και των γενικότερων αντιλήψεων ».

Όπως τονίζει «H αλήθεια είναι ότι καμία στοχευμένη ενημέρωση και ευαισθητοποίηση για τον εμβολιασμό δεν υπήρξε. Καμία προσπάθεια να απαντηθούν ερωτηματικά ,να ξεπεραστούν δισταγμοί». Υπογραμμίζει δε ότι  «όλοι οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και  η  πλειοψηφία του υπόλοιπου υγειονομικού προσωπικού,  είτε είναι εμβολιασμένοι είτε έχουν ανοσία επειδή έχουν νοσήσει με ποσοστά  υψηλότερα από τις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες». Σύμφωνα με τους γιατρούς, «στόχος της κυβέρνησης είναι να ενισχύσει το αφήγημα της ατομικής ευθύνης, να καλλιεργήσει τον κοινωνικό αυτοματισμό, για να ξεπλύνει τις εγκληματικές της ευθύνες για την διαχείριση της πανδημίας:

«Η υποκρισία ξεχειλίζει. Κόπτεται δήθεν η κυβέρνηση για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, τη στιγμή που 7 μήνες μετά την έναρξη του προγράμματος εμβολιασμού, με αποκλειστικά δική της ευθύνη, οι εμβολιασμοί κατ’ οίκον ξεκίνησαν μόλις την προηγούμενη εβδομάδα, στους οίκους ευγηρίας δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί, το 97% των φιλοξενούμενων στις δομές προσφύγων παραμένουν ανεμβολίαστοι».

«Τα εμβόλια είναι κατάκτηση της ανθρωπότητας και της επιστήμης με αποδεδειγμένα αποτελέσματα στη μείωση ή εξάλειψη λοιμωδών νοσημάτων. Δεν είναι προϊόν εξαγοράς συναλλαγής ούτε μέσο εκβιασμών και απειλών σε βάρος των εργαζομένων», τονίζει η Ομοσπονδία και ζητά να αποσυρθεί άμεσα η τροπολογία της κυβέρνησης.

Παράλληλα, η Ομοσπονδία των εργαζομένων (ΠΟΕΔΗΝ) χαρακτηρίζει «αιτία πολέμου»  τη σχετική διάταξη και προαναγγέλλει συγκέντρωση διαμαρτυρίας αύριο Τρίτη  27 Ιουλίου έξω από το Υπουργείο Υγείας και κινητοποιήσεις τον Αύγουστο. « Η απόφαση αυτή μας στοχοποιεί», αναφέρει σε ανακοίνωσή της, τονίζοντας πως η κυβέρνηση κουνάει το δάκτυλο, χωρίς μέχρι σήμερα να έχει επιλύσει κανένα από τα κλαδικά αιτήματα (ΒΑΕ, Υγειονομικό Επίδομα, μονιμοποίηση συμβασιούχων). Επιπλέον,  κάνει λόγο για μαζικό, σχεδόν καθολικό εμβολιασμό των υγειονομικών σε ποσοστό 90% (συνυπολογίζοντας όσους διαθέτουν φυσική ανοσία)»,και επαναλαμβάνει ότι πάγια θέση της Ομοσπονδίας είναι η εμβολιαστική κάλυψης του συνόλου του πληθυσμού της χώρας. Ωστόσο, σύμφωνα η ΠΟΕΔΗΝ υπογραμμίζει ότι η θεσπιζόμενη υποχρέωση των εργαζομένων να αποδείξουν, ότι δεν δύνανται να εμβολιαστούν, προκειμένου να μην τεθεί σε αναστολή η εργασιακή τους σχέση, οδηγεί σε υποχρέωση γνωστοποίησης ευαίσθητων προσωπικών δεδομένων, όπως τα ιατρικά στοιχεία κάθε εργαζόμενου. «Η υποχρέωση αυτή θίγει καίρια τον πυρήνα της προσωπικότητας όλων των συναδέλφων, οι οποίοι ουδέποτε θέλησαν να γνωστοποιήσουν ένα ιατρικό πρόβλημα υγείας και πλέον υποχρεώνονται να το πράξουν προκειμένου να διασφαλίσουν την εργασία τους», επισημαίνει.