Στο πλαίσιο της καλής συνεργασίας με την Κύπρο, αλλά και της εξωστρέφειας και συμμετοχής στις διεθνείς εξελίξεις που έχει υιοθετήσει το Κέντρο Τεκμηρίωσης & Κοστολόγησης Νοσοκομειακών Υπηρεσιών – Ελληνικό Ινστιτούτο DRG (ΚΕΤΕΚΝΥ), πραγματοποιήθηκε πρόσφατα, επίσκεψη εργασίας του Προέδρου ΔΣ  Παντελή  Μεσσαρόπουλου, του ΔΣ  Χαράλαμπου Πλατή  και του εκτελεστικού μέλους του ΔΣ Κωνσταντίνου Χαλκιά στην Λευκωσία.

Με κύριο άξονα τις προοπτικές του συστήματος και το κοινό πεδίο  συνεργασίας μεταξύ ΚΕΤΕΚΝΥ και ΓΕΣΥ, συζητήθηκαν θέματα που αφορούν τους δύο οργανισμούς  και αναγνωρίστηκε ομόφωνα από τις δύο πλευρές η τεχνολογική αρτιότητα των μεθοδολογιών που εφαρμόζει το Κέντρο, οι οποίες συνάδουν με τις πιο σύγχρονες επιστημονικές προδιαγραφές, με σκοπό τον εξορθολογισμό και την ανάπτυξη του Συστήματος Υγείας. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί και η υπογραφή συμφωνητικού παραχώρησης χρήσης των καταλόγων ταξινόμησης νόσων (ICD-10-GrM) και ιατρικών πράξεων (ΕΤΙΠ) που υπεγράφη τον Μάρτιο του 2020 μεταξύ Υπουργείου Υγείας και ΟΑΥ, μετά από εισήγηση του ΚΕΤΕΚΝΥ.

Οι συναντήσεις των στελεχών του ΚΕΤΕΚΝΥ πραγματοποιήθηκαν σε δύο στάδια : Αρχικά με τους ανώτερους/ες λειτουργούς του ΓΕΣΥ, οι οποίοι/ες περιέγραψαν αναλυτικά όλο το πλαίσιο δραστηριοτήτων του οργανισμού τους (κανονισμοί, διαχειρίσεις υλικών και φαρμάκων, ολοκληρωμένο πληροφοριακό σύστημα, ελεγκτικές διαδικασίες κ.ά.). Στη συνέχεια, οι επαφές περιλάμβαναν στελέχη του ιδιωτικού τομέα παροχής υπηρεσιών υγείας στην Κύπρο, τα οποία παρουσίασαν την διαδικασία εφαρμογής των DRG στην πράξη (διαδικασίες, εμπλεκόμενοι επαγγελματικοί ρόλοι, ανατροφοδότηση δεδομένων κλπ). Η όλη εμπειρία κρίνεται ως εξαιρετικά ωφέλιμη για το ΚΕΤΕΚΝΥ ΑΕ, ενώ η μεταλαμπάδευση πρακτικών και εργαλείων του Κυπριακού Συστήματος Υγείας, θα βοηθήσει σε μεγάλο βαθμό την απρόσκοπτη και αποτελεσματική εφαρμογή των DRG και στην Ελλάδα.