Έντονες αντιδράσεις στους υγειονομικούς έχει προκαλέσει η πολιτική που ακολουθεί η κυβέρνηση όσον αφορά την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών κατά της COVID 19 αλλά και γενικότερα, η αντιμετώπιση τους από το Υπουργείο.

Ο ΓΓ ΟΕΝΓΕ και μέλος ΔΣ ΕΙΝΑΠ, Νευροχειρουργός Πάνος Παπανικολάου, με ανακοίνωσή του δηλώνει ότι δεν θα καταθέσει στις αρμόδιες υπηρεσίες το πιστοποιητικό εμβολιασμό του, κάνοντας λόγο για συκοφαντική στοχοποίηση του κλάδου.

«Δηλώνω πως δεν θα καταθέσω στις αρμόδιες υπηρεσίες το πιστοποιητικό εμβολιασμού μου. Δεν θα βάλω πλάτη στην άθλια κυβερνητική μεθόδευση συκοφαντικής στοχοποίησης των κατά 85 – 95% εμβολιασμένων υγειονομικών, ένα από τα υψηλότερα ποσοστά στην Ευρώπη. Δεν θα βάλω πλάτη σε αναστολές εργασίας που μοιραία θα σημάνουν την αναστολή του ίδιου του ΕΣΥ λόγω των τραγικών ελλείψεων προσωπικού. Δεν θα βάλω πλάτη στην χυδαία μεθόδευση μετάθεσης ευθυνών στον λαό μας για άλλη μια φορά», αναφέρει ο κ. Παπανικολάου στην ανακοίνωση του, προσθέτοντας πως αναλαμβάνει το ρίσκο να ανασταλούν τα καθήκοντά του ενώ ζητά προκαταβολικά συγγνώμη από τους ασθενείς του. «Όμως», όπως τονίζει, «Κάπου πρέπει να μπει επιτέλους ένα τέρμα. Σε μια χώρα που ανακοινώνεται αιφνιδιαστικά 25/8 αναστολή των αδειών από 1/9 για όλους ανεξαίρετα εξουθενωμένους υγειονομικούς του ΕΣΥ. Σε μια χώρα που οι ιδιώτες μεγαλοκλινικάρχες κάνουν εδώ και 18 μήνες πάρτι και “business as usual” σκανδωλωδώς απαλλαγμένοι από νοσηλεία ασθενών της επιδημίας κι εκπροσωπούμενοι κιόλας στην κρατική “επιτροπή ειδικών” από διάφορους Καθηγητάς που έχουν στην δούλεψή τους». Ο κ. Παπανικολάου ξεκαθαρίζει επίσης ότι ο ίδιος είναι υπερ του εμβολιασμού και έχει πρωτοστατήσει στην ενημέρωση του πληθυσμού για την αναγκαιότητα του.

Παράλληλα, η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία, με αφορμή το θέμα των υποχρεωτικών εμβολιασμών, αλλά και τις αναστολές των κανονικών αδειών στους υγειονομικούς απέστειλε επιστολή στον υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια, τονίζοντας μεταξύ άλλων τα εξής: «Σας είχαμε επισημάνει την επισφαλή λειτουργία των Υπηρεσιών Υγείας, λόγω της καταχρηστικής εφαρμογής του υποχρεωτικού εμβολιασμού, τονίζοντας σας, ότι υπονομεύετε συθέμελα το εργασιακό περιβάλλον, επιβαρύνοντας το φόρτο εργασίας για τους εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας και ιδιαιτέρως για τους Νοσηλευτές. Επιπλέον θίξαμε ιδιαιτέρως το ημίμετρο της αναστολής των κανονικών αδειών, το οποίο εκθέτει ανεπανόρθωτα τον επιχειρησιακό σας σχεδιασμό και τις λανθασμένες πολιτικές υγείας». Σημειώνουν επίσης ότι είναι υπέρ του διαλόγου και ότι ζητούν συνεχώς συναντήσεις, χωρίς όμως ανταπόκριση.

Η στάση του Υπουργείου ωστόσο, δεν φαίνεται να αλλάζει με τον αν. υπουργό Υγείας Βασίλη Κοντοζαμάνη να δηλώνει στην πρόσφατη ενημέρωση για την πανδημία, ότι ο νόμος της αναστολής καθηκόντων των υγειονομικών που δεν έχουν εμβολιαστεί θα εφαρμοστεί από την 1η Σεπτεμβρίου. Σχετικά με το σχέδιο του υπουργείου Υγείας για την λειτουργία από την επόμενη εβδομάδα του ΕΣΥ, είπε ότι είναι έτοιμα επιχειρησιακά σχέδια και έχει αποτυπωθεί η κατάσταση. Όπως είπε υπάρχει και η πρόβλεψη για προσλήψεις προσωπικού, συγκεκριμένου χρόνου και με συγκεκριμένες συμβάσεις. Προσέθεσε ότι θα υπάρξει και νομοθετική ρύθμιση τις επόμενες ημέρες για υποστηρικτικές υπηρεσίες στα νοσοκομεία και στις δομές και για πρόσληψη επικουρικού προσωπικού. Επίσης έχει σχεδιαστεί ο τρόπος ανακατανομής του προσωπικού μέσα στα νοσοκομεία, ώστε να λειτουργήσουν ομαλά. Τόνισε ακόμη ότι θα παραταθούν διατάξεις που ισχύουν λόγω πανδημίας που θα δίνουν δυνατότητα στους φορείς να μετακινούν προσωπικό για να καλυφθούν οι ανάγκες.