H Novo Nordisk και το EAT Forum ανακοίνωσαν την έναρξη του προγράμματος «The Healthy Food Challenge», το οποίο ευελπιστεί να προσελκύσει καινοτόμες λύσεις για την πρόληψη της παχυσαρκίας, προωθώντας τη δημιουργία υγιεινών και βιώσιμων διατροφικών συνηθειών για ευάλωτα άτομα.

Το πρόγραμμα «The Healthy Food Challenge» προσκαλεί κοινότητες, νεοσύστατες και μη επιχειρήσεις, οργανισμούς, ομάδες νέων, εκκλησιαστικά ιδρύματα, δημόσια ιδρύματα και πολίτες να συνεργαστούν και να υποβάλουν προτάσεις, από όλο τον κόσμο, μέσω μιας διαδικτυακής πλατφόρμας. Οι τρεις πιο καινοτόμες ιδέες θα λάβουν έως 100.000 USD [ή το ισοδύναμο, σε τοπικό νόμισμα, ποσό] για να υλοποιήσουν τις προτάσεις τους.

Η πρόληψη της παχυσαρκίας είναι μια επείγουσα παγκόσμια πρόκληση για την υγεία. Σύμφωνα με τα δεδομένα του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας για το 2016, η παχυσαρκία πλήττει 650 εκατομμύρια ενήλικες και 124 εκατομμύρια παιδιά και εφήβους και αποτελεί σημαντικό παράγοντα κινδύνου για την παγκόσμια επιβάρυνση της νόσου, οδηγώντας σε αυξημένη εμφάνιση σακχαρώδους διαβήτη, καρδιαγγειακών νοσημάτων καθώς και κάποιων τύπων νεοπλασιών.1 Η εξάπλωση του SARS-CoV-2 και η πανδημία της νόσου COVID-19 που προκαλείται, επιτάσσει την ανάγκη για δράση, καθώς τα άτομα με σακχαρώδη διαβήτη και παχυσαρκία φαίνεται να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από τη νόσο COVID-19.2

Στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η παχυσαρκία επηρεάζει περίπου το 10-30% των ενηλίκων3, ενώ στην Ελλάδα το 32,1% του πληθυσμού.4

Η αντιμετώπιση των συστημικών διατροφικών προκλήσεων μπορεί να συμβάλει στην πρόληψη της παχυσαρκίας, ενώ θα πρέπει και από κοινού να κάνουμε περισσότερα, ώστε να δημιουργήσουμε πιο υγιεινές και βιώσιμες διατροφικές συνήθειες.

«Αυτό που τρώμε σήμερα βλάπτει τόσο την υγεία μας όσο και τον πλανήτη μας», λέει η Δρ. Gunhild A Stordalen, ιδρύτρια και executive chair του EAT Forum. «Χρειαζόμαστε νέες λύσεις και συνεργασίες για να αλλάξουμε τις συμπεριφορές και ένα διατροφικό σύστημα που να υποστηρίζει ένα υγιεινό και βιώσιμο περιβάλλον.»

Με το πρόγραμμα «The Healthy Food Challenge», η Novo Nordisk και το EAT Forum ευελπιστούν να εντοπίσουν λύσεις που θα μπορέσουν να υλοποιηθούν για να προωθήσουν πιο υγιεινά και βιώσιμα διατροφικά περιβάλλοντα για τα ευάλωτα άτομα.

«Μερικοί άνθρωποι έχουν εύκολη πρόσβαση σε φρέσκα, υγιεινά και προσιτά τρόφιμα, ενώ άλλοι δεν έχουν το συγκεκριμένο προνόμιο», αναφέρει η Camilla Sylvest, executive vice president της Novo Nordisk.

«Ο τελευταίος χρόνος ανέδειξε πραγματικά το μέγεθος της πρόκλησης της παχυσαρκίας και του σακχαρώδους διαβήτη παγκοσμίως. Μπορούμε να συνεισφέρουμε δημιουργώντας περισσότερες ίσες ευκαιρίες, για να κάνουμε την πιο υγιεινή επιλογή, την ευκολότερη επιλογή για όλους».

Το πρόγραμμα «Healthy Food Challenge» θα περιλαμβάνει δύο φάσεις επιλογής μεταξύ Φεβρουαρίου και Σεπτεμβρίου και μία τελική φάση τον Οκτώβριο, κατά την οποία θα επιλεγούν τρεις νικητές. Για περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να επισκεφθείτε τις ηλεκτρονικές διευθύνσεις: novonordisk.com/thehealthyfoodchallenge και thehealthyfoodchallenge.com

 

Σχετικά με το EAT Forum

Το EAT Forum είναι ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός, αφοσιωμένος στο μετασχηματισμό του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων, μέσω της επιστήμης και των νέων συνεργασιών. Εργαζόμαστε για ένα μέλλον όπου υγιεινά και βιώσιμα τρόφιμα θα είναι προσιτά και ελκυστικά για όλους. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το eatforum.org

Σχετικά με τη Novo Nordisk στην Ελλάδα

Για πρώτη φορά το 1979, η Novo Nordisk δραστηριοποιήθηκε στην Ελλάδα με την διακριτική επωνυμία «Νόβο Ελλάς Φαρμακευτική Ε.Π.Ε.», εισάγοντας προϊόντα για το σακχαρώδη διαβήτη. Από τότε έως και σήμερα κατέχει ηγετική θέση στην Ελληνική Φαρμακευτική Αγορά, αυξάνοντας διαρκώς το χαρτοφυλάκιό της και επενδύοντας στην πρόληψη και έγκαιρη διάγνωση της νόσου του σακχαρώδη διαβήτη, στην αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, της αιμορροφιλίας και των διαταραχών ανάπτυξης. Η εταιρεία φέρει την ονομασία Νόβο Νόρντισκ Ελλάς Ε.Π.Ε. από το 1991. Τα τελευταία χρόνια, εκτός από το συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιο προϊόντων, η εταιρεία έχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα των κλινικών μελετών στην Ελλάδα, υλοποιώντας κατά βάση κλινικά προγράμματα για λογαριασμό της μητρικής εταιρείας. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε το: www.novonordisk.gr

Σχετικά με τη Novo Nordisk

Η Novo Nordisk είναι μία εταιρεία με παγκόσμια παρουσία στον τομέα της υγείας, που ιδρύθηκε το 1923 και εδρεύει στη Δανία. Στόχος μας είναι να οδηγήσουμε την αλλαγή για να νικήσουμε το σακχαρώδη διαβήτη και άλλες σοβαρές χρόνιες παθήσεις, όπως είναι η παχυσαρκία, η αιμορροφιλία και οι διαταραχές ανάπτυξης. Υλοποιούμε τη δέσμευση μας, μέσω των πρωτοποριακών επιστημονικών ανακαλύψεών μας, της επέκτασης της πρόσβασης στα φάρμακά μας και της προσπάθειάς μας να αποτρέψουμε και, τελικά, να θεραπεύσουμε τις χρόνιες ασθένειες. Η Novo Nordisk απασχολεί περίπου 43.500 εργαζόμενους σε 80 χώρες, ενώ τα προϊόντα της κυκλοφορούν σε περισσότερες από 170 χώρες. Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφθείτε: novonordisk.com, Facebook, Twitter, LinkedIn, YouTube.

References

1.       World Health Organization. Obesity and Overweight Factsheet no. 311. Available at: http://www.who.int/mediacentre/factsheets/fs311/en/. Last accessed: November 2020.

2.       Centers for Disease Control and Prevention, People with Certain Medical Conditions. Available at: https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/need-extra-precautions/people-with-medical-conditions.html#obesity.  Last updated 01 February 2021

3.       World Health Organization. Available at: http://www.euro.who.int/en/health-topics/noncommunicable-diseases/obesity/data-and-statistics. Last accessed: 15 November  2020.

4.       Touloumi G, et al. High prevalence of cardiovascular risk factors in adults living in Greece: the EMENO National Health Examination Survey. BMC Public Health 2020; 20(1):1665.