Άμεση συνάντηση με τη νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας και τον αναπλ. Υπ. Οικονομικών Θ. Σκυλακάκη για το ακανθώδες θέμα του clawback ζητά ο Πανελλήνιος Σύλλογος Φυσικοθεραπευτών – Π.Σ.Φ. ΝΠΔΔ, με εξαιρετικά επείγουσα επιστολή του, που κοινοποιείται και προς των πρωθυπουργό, δεδομένων και των πρόσφατων εξαγγελιών του τελευταίου από το βήμα της ΔΕΘ για εξορθολoγισμό του clawback. Όπως αναφέρει στην επιστολή του ο Π.Σ.Φ., αποτελεί παραβίαση κάθε έννοιας Ευρωπαϊκού δικαίου να παρατείνεται έως το 2025, ένα οριζόντιο εισπρακτικό μέτρο που επεβλήθη το 2013 ως προσωρινό, υπό την απειλή της χρεωκοπίας της χώρας.

Ο Π.Σ.Φ. τονίζει ότι οι φυσικοθεραπευτές δεν ευθύνονται για την αυξημένη ανάγκη των ασθενών σε φυσικοθεραπείες, καθώς αυτές συνταγογραφούνται από τον θεράποντα ιατρό στον κάθε ασθενή. Ζητούν δε, την άμεση επαναφορά των 2.000.000 € για τις δαπάνες φυσικοθεραπείας (ποσό το οποίο περικόπηκε από τις επιτρεπτές δαπάνες του 2021 στον κωδικό ΣΤ1 – Εργαστήρια Φυσικοθεραπείας / Φυσικοθεραπευτές).

Την άμεση ενίσχυση με άλλα 5.000.000 € για το 2021 λόγω της αυξημένης προσέλευσης ασφαλισμένων, λόγω μη λειτουργίας των Δημοσίων Δομών.
Αναστολή του μέτρου της προκαταβολικής είσπραξης του clawback και την επανεξέταση της σχετικής Νομοθετικής ρύθμισης.

Παράλληλα τονίζει ότι απαιτείται η ενίσχυση του προϋπολογισμού για τη φυσικοθεραπεία στο ύψος των πραγματικών αναγκών, αλλά και γενικότερα της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας, για την οριστική κατάργηση των μνημονιακών μέτρων Rebate & Clawback. Στα πλαίσια αυτά ζητά τον άμεσο καθορισμό συνάντησης με τη νέα ηγεσία του υπ. Υγείας και τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, αρμόδιου για τα θέματα αυτά.