Για τα εμβόλια που θα χρησιμοποιηθούν για τη χορήγηση της 3ης συμπληρωματικής δόσης μίλησε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου, στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου. Όπως ανέφερε, τα άτομα που έχουνε εμβολιαστεί με εμβόλιο mRNA, θα λάβουν την 3η δόση πάλι με mRNΑ εμβόλιο της Pfizer.

Τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με AstraZeneca θα έχουν ως 3η δόση πάλι με mRNA εμβόλιο. Για τα άτομα που έχουν εμβολιαστεί με το εμβόλιο της Johnson & Johnson είμαστε σε αναμονή των συστάσεων. Υπάρχει ισχυρή πιθανότητα ότι θα είναι πάλι ή με mRNA ή με το ίδιο εμβόλιο της Johnson & Johnson. Διευκρίνισε επίσης ότι άτομα τα οποία έχουν νοσήσει από Covid και έχουν λάβει μετά μία ή δύο δόσεις εμβολίων, θεωρούνται επαρκώς ανοσοποιημένα και δεν χρειάζονται τη χορήγηση τρίτης δόσεως.

Η κ. Θεοδωρίδου ανέφερε επίσης στοιχεία για την ασφάλεια της τρίτης δόσης εμβολίου που προέρχονται από το Ισραήλ, όπου μέχρι σήμερα έχουν χορηγηθεί 2,8 εκατομμύρια τρίτες δόσεις του εμβολίου. Γενικά οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν οι συνήθεις απλές ανεπιθύμητες ενέργειες, δηλαδή ο πόνος και η ερυθρότητα στο σημείο του εμβολιασμού και χαρακτηρίζονται ως ηπιότερες συγκριτικά με τις ανεπιθύμητες ενέργειες από την πρώτη ή τη δεύτερη δόση. Η μόνη εκδήλωση, που φαίνεται ότι είναι συχνότερη είναι η διόγκωση η σύστοιχη με το σημείο του εμβολιασμού του μασχαλιαίου λεμφαδένα που αναφέρεται μία συχνότητα της τάξεως του 5,2%.