«H καλύτερη θεραπεία των καρδιαγγειακών παθήσεων είναι η δια βίου πρόληψή τους», δήλωσε ο Ιωάννης Γουδέβενος, τέως πρόεδρος της Ελληνικής καρδιολογικής Εταιρείας (ΕΚΕ), ομ ΚαθηγητήςΚαρδιολογίας, σε χθεσινή συνέντευξη τύπου που διοργάνωσε η ΕΚΕ με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα καρδιάς.

Κατά τη διάρκεια εκδήλωσης, οι ομιλητές ανάδειξαν την αξία της πρόληψης από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, την ανάγκη για πιο στενή παρακολούθηση της καρδιαγγειακής υγείας των ασθενών -εν μέσω πανδημίας-, καθώς τη σημασία των ψηφιακών εργαλείων και εφαρμογών για καλύτερη πρόληψη, διάγνωση και φροντίδα των καρδιαγγειακών παθήσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΚΕ, Ιωάννης Κανακάκης, Διευθυντής Καρδιολογίας Θεραπευτική Κλινική Γ.Ν. ΑΛΕΞΑΝΔΡΑ, ανέφερε ότι Ε.Κ.Ε έχει ξεκινήσει προγράμματα τηλεπαρακολούθησης ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια (εφαρμογή KARDIA HF) μέσω χρήσης έξυπνων εφαρμογών στο κινητό τηλέφωνο.

Από την πλευρά του, ο Κωνσταντίνος Τούτουζας, Καθηγητής Καρδιολογίας, Πανεπιστημιακή Καρδιολογική Κλινική, Ιπποκράτειο Νοσοκομείο, Γ. Γραμματέας της ΕΚΕ, σημείωσε ότι Πρόσφατη έρευνα της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας έδειξε ότι κατά τη διάρκεια των «lockdown» παρατηρήθηκε καθυστερημένη προσέλευση και μείωση κατά 40% των εισαγωγών σε νοσοκομεία ασθενών με έμφραγμα του μυοκαρδίου και εγκεφαλικά επεισόδια.

Ωστόσο όπως ανέφεραν οι ομιλητές απαντώντας σε σχετική ερώτηση, του τελευταίους μήνες, οι εμβολιασμοί κατά της COVID-19 έχουν συμβάλλει στο να αλλάξει προς το καλύτερο η παραπάνω κατάσταση, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε άλλες χώρες της ΕΕ, ωστόσο δεν έχουμε φθάσει ακόμα στο επιθυμητό αποτέλεσμα.