Ο επικεφαλής του ΕΜΑ για τη στρατηγική για τα εμβόλια, Μάρκο Καβαλέρι, δήλωσε χθες κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανανέωσε την «υπό όρους» άδεια κυκλοφορίας για το εμβόλιο της Moderna για ένα έτος, βάσει της σύστασης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων, ενώ αναμένεται η ανανέωση της άδειας και για τα υπόλοιπα τρία εγκεκριμένα εμβόλια κατά της Covid-19 στην ΕΕ. Σύμφωνα με τον ίδιο, έχουν υποβληθεί αιτήσεις για την ανανέωση της κυκλοφορίας και των άλλων τριών εμβολίων, διαδικασία, που όπως ανέφερε είναι τυπική.

Για τη χορήγηση μια 3ης δόσης εμβολίου της Pfizer/Biontech και της Moderna, ο κ. Καβαλέρι. τόνισε ότι η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων (CHMP) του Οργανισμού κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μπορεί να χορηγηθεί σε άτομα με έντονα εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα, ηλικίας 12 ετών και άνω, τουλάχιστον 28 ημέρες μετά τη δεύτερη δόση. Το συμπέρασμα αυτό βασίζεται, και για τα δύο εμβόλια, σε μελέτες σε ασθενείς με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα λόγω χρήσης ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων μετά από μεταμόσχευση.

Ο Μ. Καβαλέρι υπογράμμισε επίσης ότι είναι σημαντικό να γίνεται διάκριση μεταξύ της 3ης δόσης σε άτομα με σοβαρά εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα και των αναμνηστικών δόσεων για τον γενικό πληθυσμό. Τόνισε, επίσης, ότι η επιτροπή ανθρωπίνων φαρμάκων (CHMP) του EMA κατέληξε στο συμπέρασμα ότι μια αναμνηστική δόση του εμβολίου της Pfizer/Biontech (Comirnaty) είναι ασφαλής και αποτελεσματική, καθώς τα δεδομένα δείχνουν αύξηση των επιπέδων αντισωμάτων όταν χορηγείται περίπου 6 μήνες μετά τη 2η δόση, σε άτομα ηλικίας 18 έως 55 ετών.