Η εταιρεία Βασιλείου δραστηριοποιείται στον χώρο του εργαστηριακού επίπλου εδώ και τέσσερις δεκαετίες. Ωστόσο, όπως αναφέρει στο Health Daily ο Βασιλείου Ερρίκος , Managing Director της Basileiou – Laboratory Furniture, η εταιρεία συνεχώς βελτιστοποιεί τις παραγωγικές της διαδικασίες, σύμφωνα με τα διεθνή πορότυπα και παράλληλα προσαρμόζεται στις σύγχρονες απαιτήσεις του εργαστηριακού χώρου, που λόγω πανδημίας, αλλά και επιστημονικών εξελίξεων, αποκτά κομβική θέση στον κλάδο της υγείας.

 Πώς αποφασίσατε να στραφείτε ως εταιρεία στον τομέα αυτό; Ποιους σταθμούς στην πορεία της εταιρείας θεωρείτε σημαντικούς και γιατί;
Ιστορικά η εταιρεία, με ιδρυτές τον Γιώργο και την Πατρίσια Βασιλείου ιδρύθηκε τον Δεκέμβριο του 1980, με αντικείμενο τότε, την εισαγωγή πρώτων υλών και χημικών από την Ευρώπη, στην Ελλάδα για φαρμακοβιομηχανίες και φαρμακεία. Μετά από τέσσερα χρόνια δραστηριότητας στο αντικείμενο αυτό και αρκετές επισκέψεις σε εργαστήρια συνεργατών τους, εντόπισαν ένα κενό στην εγχώρια αγορά, που αφορούσε την κατασκευή επίπλων, για τον εξοπλισμό αυτών των εργαστηρίων. Οι περισσότερες εταιρείες, εισήγαγαν έπιπλα από χώρες του εξωτερικού, ή ακολουθούσαν μια προσωρινή λύση, ποιοτικά, από επιπλοποιούς ή ξυλουργούς της επικράτειας.

Αποφάσισαν από κοινού λοιπόν να αλλάξουν τη μορφή και το σκοπό της εταιρείας, στρέφοντας το κύριο αντικείμενο της εταιρείας από εμπορία πρώτων υλών σε κατασκευή επίπλων εργαστηρίου. Βασικό συστατικό της συνταγής αυτής είναι η διαμόρφωση και ανάπτυξη προϊόντων, ακολουθώντας τα διεθνή και παγκόσμια πρότυπα επίπλων εργαστηρίου, καθώς και τις ορθές και σύγχρονες για την εποχή προδιαγραφές.

Αν μπορούσαμε θα χωρίζαμε τα σαράντα αυτά χρόνια σε δεκαετίες, κάθε μία σταθμός, για τη διαφοροποίηση και την εξέλιξη της εταιρείας. Εν έτει 1999, η εταιρεία μεταφέρθηκε σε ιδιόκτητες εγκαταστάσεις στο Βιομηχανικό Πάρκο Αυλώνα Αττικής, οπότε και καθετοποιήθηκαν όλες της οι παραγωγικές διαδικασίες. Στη συνέχεια, το 2011, προχώρησε σε ανακατάταξη της παραγωγής, επενδύοντας σε νέο σύγχρονο μηχανολογικό εξοπλισμό, γυρνώντας σελίδα στη δυνατότητα παραγωγής, διατηρώντας το επίπεδο της ποιότητας των προϊόντων υψηλά. Στην αρχή της τέταρτης δεκαετίας, επενδύσαμε στην αυτοματοποίηση της παραγωγής, με νέο μηχανολογικό εξοπλισμό ώστε η διαδικασία να ολοκληρώνεται σε μικρότερο χρονικό διάστημα, με υψηλότερο επίπεδο ποιότητας στηριζόμενο σε όλες τις σύγχρονες τεχνολογίες κατασκευής, ώστε να μπορούμε να ανταπεξέλθουμε στο σταθερά απαιτητικό εργαστηριακό περιβάλλον, αυξάνοντας το ποιοτικό επίπεδο των ειδών μας.

Σήμερα, η εταιρεία βρίσκεται σε τροχιά ανάπτυξης, τόσο παραγωγικής όσο και εμπορικής. Έχοντας πλέον εδραιωθεί στην ελληνική αγορά, προωθεί τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της σε Κύπρο, Βαλκάνια, Μέση Ανατολή, Μεσογειακή και Κεντρική Αφρική.

Ποιες υπηρεσίες είναι σε θέση να προσφέρει σήμερα η εταιρεία στους πελάτες της;
Προσπαθήσαμε να βρούμε τον κατάλληλο συνδυασμό, ώστε να μεταδώσουμε την εμπειρία μας στον εργαστηριακό χώρο, μαζί με την εκπαίδευση της νέας γενιάς στην εταιρεία στον χώρο της αρχιτεκτονικής του εργαστηρίου. Οπότε αναπτύξαμε μια υπηρεσία συμβουλευτικού χαρακτήρα, η οποία απευθύνεται σε πρώτο επίπεδο σε μελετητικά και αρχιτεκτονικά γραφεία, ύστερα στην τεχνική υπηρεσία ενός οργανισμού και σε τρίτο στάδιο στον τελικό πελάτη. Ο τρόπος με τον οποίο λειτουργεί η υπηρεσία αυτή, είναι η διερεύνηση του είδους και τυπολογίας του εργαστηρίου, η διάταξη και ο σχεδιασμός από τη βάση ανάλογα με την κλάση και το χώρο.

Ξεκινάμε λοιπόν με το είδος και τις ροές λειτουργίας του χώρου. Μειώνουμε τους χρόνους και τις αποστάσεις διεργασιών, ελαχιστοποιώντας τον κίνδυνο επιμολύνσεων ή ατυχημάτων, και βελτιστοποιώντας τη χρήση του χώρου, και πάντοτε μα πάντοτε, διατηρούμε τον γνώμονα ασφάλειας στον εργαστηριακό χώρο στο υψηλότερο επίπεδο. Δημιουργείται έτσι ενας κατάλογος ο οποίος προδιαγράφει οτιδήποτε πρέπει να υπάρχει στο χώρο όσον αφορά έπιπλα και πάγκους εργαστηρίου, απαγωγούς αερίων, ερμάρια αποθήκευσης τυπικών ειδών εργαστηρίου, ερμάρια ασφαλείας για την αποθήκευση εύφλεκτων και επιθετικών χημικών, συστήματα τοπικής απορρόφησης, καθίσματα και σκαμπώ, καθώς και όλα τα επιπλέον είδη που καλύπτουν τις ανάγκες και ιδιαιτερότητες κάθε χώρου.

Πλέον, η υπηρεσία μετράει 7 χρόνια στο συμβουλευτικό κομμάτι, με ένα σύνολο έργων που καλύπτουν περίπου 25.000m² εργαστηρίων τόσο στην Ελλάδα όσο και σε χώρες του εξωτερικού, σε κλάδους εταιρειών όπως φαρμακευτικές, εταιρείες καλλυντικών, φαγητού και ποτού, τεχνολογίας, χημικών καθώς και παραγώγων πετρελαίου, αλλά και σε Πανεπιστήμια, ερευνητικά ιδρύματα και μουσεία.

Το βασικό πλεονέκτημα είναι ο σχεδιασμός μιας απόλυτης μετατροπής του χώρου, με απόλυτη κατασκευαστική ανεξαρτησία, διευκολύνοντας την μετατροπή των υποδομών σε οποιοδήποτε μελλοντικό χρόνο, διατηρώντας πάντοτε υψηλά το επίπεδο ασφάλειας των ερευνητών.

Πώς διαφοροποιείστε από τον ανταγωνισμό;
Στην ελληνική αγορά, διατηρείται μια λανθασμένη αντίληψη πως το εργαστηριακό έπιπλο είναι ίδιο με ένα κοινό έπιπλο κουζίνας, κατασκευασμένο απο κάποιον ξυλουργό, χωρίς προδιαγραφές και πιστοποιήσεις. Υπάρχουν εταιρείες στην Ελλάδα που επωφελούνται ακόμα και σήμερα από αυτή την αντίληψη, όμως η αλήθεια είναι ότι απέχουν πολύ από την πραγματικότητα. Δεδομένης της πολύ ιδιαίτερης φύσης του αντικειμένου, είναι αρκετά δύσκολο για τεχνικές υπηρεσίες και τμήματα προμηθειών, να γνωρίζουν την εξέλιξη των προϊόντων, καθώς και να ακολουθούν τα διεθνή πρότυπα. Η συμβουλευτική υπηρεσία είναι μια παροχή που όλοι οι προμηθευτές θα έπρεπε να προσφέρουν στους δυνητικούς συνεργάτες τους, οπως κάνουμε εμείς.

Τα έπιπλα εργαστηρίου, έχουν συγκεκριμένες κατασκευαστικές προδιαγραφές και μηχανικές αντοχές. Υπάρχουν πρότυπα εξειδικευμένα που αναφέρουν αναλυτικά όλα τα προ-απαιτούμενα που πρέπει να καλύπτει ένα τέτοιο έπιπλο, ώστε να μπορεί να διασφαλίζει τη σωστή και ασφαλή χρήση του σε εργαστηριακό χώρο. Είναι πολλές οι περιπτώσεις εταιρειών που φτάνουν στο σημείο να χάνουν συνεργασίες με ομίλους του εξωτερικού, γιατί το εργαστήριο τους δεν πληρούσε τις απαιτούμενες προδιαγραφές και πιστοποιητικά, παρόλο που οι προμηθευτές τους είχαν δηλώσει ότι δεν θα έχουν κανένα πρόβλημα, λανθασμένα ώστε για να μη χάσουν την ευκαιρία πώλησης.

Διαφοροποιούμαστε λοιπόν από τον ανταγωνισμό σε αυτό το κομμάτι, που για εμάς είναι πολύ σημαντικό. Αφιερώνουμε χρόνο σε κάθε πελάτη ή συνεργάτη μας, ώστε να του εξηγήσουμε ακριβώς ποια είναι η ανάγκη του με βάση το φάσμα των εργαστηριακών επίπλων, τι είναι αυτό που του προσφέρουμε εμείς, τις ανάγκες που καλύπτει με το προϊόν μας, και τι απαιτείται βάση προτύπου για την πλήρη ασφάλεια του τελικού χρήστη στο εργαστήριο. Έτσι έχει όλη την απαραίτητη γνώση ώστε, ο ίδιος,  να μπορεί να συγκρίνει και να προχωρήσει σε μια ώριμη απόφαση για τον εξοπλισμό του εργαστηριακού του χώρου.

Είμαστε σε διαρκή επικοινωνία με οίκους του εξωτερικού, ανταλλάσσουμε ιδέες, απόψεις και μεθόδους για τη συνεχή βελτιστοποίηση των παραγωγικών διαδικασιών ακόμη και  των προτύπων που διαχωρίζουν το εργαστηριακό έπιπλο από οτιδήποτε παρεμφερές.

Ποιες πιστοποιήσεις διαθέτει η εταιρεία;
H πιστοποίηση των προϊόντων και των διαδικασιών μας, αποτελούσε από την αρχή της σύστασης της εταιρείας βασικό πυρήνα και αξία μας, οπως προανέφερα. Ανατρέχουμε συνεχώς στις νεότερες εκδόσεις πιστοποιήσεων, ώστε να διασφαλίζουμε ότι ο πελάτης μας θα παραλάβει ένα προϊόν σύγχρονο και ποιοτικά άριστο. Συνεργαζόμαστε με τα μεγαλύτερα Ευρωπαϊκά κέντρα ελέγχου για την πιστοποίηση των προϊόντων και υπηρεσιών που προσφέρουμε σύμφωνα με τα σύγχρονα παγκόσμια πρότυπα.

Ελεγχόμαστε για τις τρέχουσες διαδικασίες διαχείρισης ποιότητας κατά EN ISO 9001:2015. Τρέφουμε σεβασμό απέναντι στο περιβάλλον και έχοντας συνείδηση της σημασίας που έχει η βιωσιμότητα στην εξέλιξη της κοινωνίας, εφαρμόζουμε την περιβαλλοντική διαχείριση εγκαταστάσεων κατά EN ISO 14001:2015.

Την επόμενη χρονιά η εταιρεία μας θα προσθέσει δύο πάρα πολύ σημαντικές πιστοποιήσεις στο ενεργητικό της, μία για την κατασκευή προϊόντων για εργαστηριακούς χώρους που δημιουργείται αυτή τη στιγμή και μία για τη διαχείριση διαδικασιών και ενεργειών. Αυτές οι δύο πιστοποιήσεις θα μας διαχωρίσουν από τους επιπλοποιούς και ξυλουργούς και θα δώσει στην εταιρεία μας τη δυνατότητα να μπορεί πλέον να ανταγωνίζεται επάξια αντίστοιχες εταιρείες της Ευρώπης και ιδιαίτερα της Γερμανίας που κατέχει την κυρίαρχη θέση στην παγκόσμια αγορά.

Την προσεχή τριετία, θα προχωρήσουμε ακόμη ένα βήμα μπροστά, μιας και πρόκειται να θέσουμε υποψηφιότητα για μια πιστοποίηση που δεν κατέχει καμία ελληνική εταιρεία.

Βασικό χαρακτηριστικό των προϊόντικών πιστοποιήσεων μας, είναι πως όλοι οι έλεγχοι έχουν γίνει σε διαπιστευμένα κέντρα για κάθε πρότυπο. Συνεργαζόμαστε με κέντρα σε Ισπανία, Σουηδία, Αμερική και Κορέα, καθώς γνωρίζουμε πως ο έλεγχος και η πιστοποίηση είναι ό,τι πιο σημαντικό για εμάς και για την διασφάλιση της ποιότητας των προϊόντων και υπηρεσιών μας. Δεν αποτελεί επιλογή για εμάς να απευθυνθούμε σ’ ένα εργαστήριο ηλεκτρολογικών ελέγχων, για να πιστοποιήσουμε την αντοχή βάρους των πάγκων εργασίας που κατασκευάζουμε, καθώς γνωρίζουμε πως το εργαστήριο αυτό δεν αποτελεί  εγκεκριμένο κέντρο για τον έλεγχο αυτό.

Πώς βλέπετε τις επιχειρηματικές εξελίξεις στον γενικότερο κλάδο της υγείας; Θεωρείτε ότι υπάρχει δυναμικό ανάπτυξης και πιθανότητες επιχειρηματικών κινήσεων, όπως συνεργασίες, εξαγορές κλπ;
Η εικόνα του κλάδου παρουσιάζεται πλέον αρκετά δυνατή και γοργά αναπτυσσόμενη. Η οικονομική κρίση χτύπησε άσχημα τον κλάδο μας, και γενικά όλο το παραγωγικό κομμάτι της χώρας. Τα τελευταία χρόνια όμως, ορθοπόδησαν όλα τα κομμάτια της παραγωγικής αλυσίδας, αργά και σταθερά. Πραγματοποιήθηκαν στρατηγικές επενδύσεις στο χώρο των Φαρμακοβιομηχανιών τόσο για τη Βιομηχανική Έρευνα & Ανάπτυξη (R&D), όσο και για τη Βιομηχανική Παραγωγή, τα Ερευνητικά Κέντρα, τις Φαρμακευτικές, τα Νοσοκομεία, τις Κλινικές Υγείας, έκαναν βήματα προς την ανανέωση και επέκταση των υποδομών τους.

Πριν δεκαοκτώ μήνες ήρθε αυτή η παγκόσμια πανδημία, η οποία έδειχνε ότι θα κόψει την όποια ανάπτυξη του κλάδου μας. Αντιθέτως, η πανδημία έδωσε μια πρόσθετη ώθηση γρήγορης ανάπτυξης, καθώς πολλοί από τους κλάδους που αποτελούν το πελατολόγιο μας, όπως οι Φαρμακευτικές, οι εταιρείες καλλυντικών, τα νοσοκομεία, τα ερευνητικά ιδρύματα, ακόμη και τα πανεπιστήμια, έδειξαν χαρακτήρα ώστε να μπορέσουν να προστατεύσουν την κοινωνία και να εφοδιάσουν τις χώρες με λύσεις για την καταπολέμηση αυτής της παγκόσμιας κρίσης. Στην Ελλάδα, τα νοσοκομεία και οι φαρμακευτικές εταιρείες, ήταν δύο από τους κλάδους που χρειάστηκαν την υποστήριξή μας κατά την διάρκεια των δύο πρώτων κυμάτων. Έτσι, σε μια τόσο πρωτόγνωρη και δύσκολη περίοδο, πήραμε το ρίσκο και παραμείναμε σε λειτουργία, ώστε να είμαστε δίπλα τους και να τους προσφέρουμε τον ανάλογο εξοπλισμό που απαιτείται για την καταπολέμηση της πανδημίας. Υπάρχει μια μεγάλη δυναμική επενδύσεων στη χώρα μας και το κλίμα δείχνει αισιόδοξο για τα χρόνια που ακολουθούν όπως δείχνουν όλα τα στατιστικά και οι προβλέψεις, αλλά και η διάθεση που συναντάμε στην αγορά. Συνεργασίες θα μπορούσαν να επιτευχθούν με τη μορφή συνέργειας ώστε να δίνονται ακόμα πιο ολοκληρωμένες λύσεις στους πελάτες μας και να φτάσουμε στο σημείο να ανταγωνιζόμαστε τα μεγαθήρια του εξωτερικού, σε έργα μεγάλου βεληνεκούς όπως το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, η Μονάδα Έρευνας ιών HCCL του CDC της Αμερικής, ή το Ερευνητικό Κέντρο της Roche στην Βασιλεία, έργα που θα μείνουν στην ιστορία του ερευνητικού χώρου, και στα οποία θα ήμασταν περήφανοι να συμμετέχουμε.

Ένας υπεύθυνος εργαστηρίου, ένας ιδιοκτήτης ή ένα ερευνητικό τμήμα, θέλει να εξοπλίσει ένα εργαστήριο. Ποιος είναι ο σωστός δρόμος για να γίνει ορθά το εγχείρημα αυτό σε κάποια σύντομα βήματα;
Είναι ένα πολύ εύστοχο ερώτημα, καθώς αυτοί είναι κυρίως οι άνθρωποι με τους οποίους συζητάμε και μπορούμε ακόμη να προσθέσουμε τους αρχιτέκτονες, μηχανικούς, υπεύθυνους εργοστασίων, διευθυντές παραγωγής κλπ. Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από τη βάση. Τί είναι πραγματικά το εργαστήριο; Ένας ζωντανός οργανισμός. Κρίνεται από πολλά στοιχεία, σχεδιάζεται με βάση τόσο εξωτερικούς όσο και εσωτερικούς παράγοντες, και διαμορφώνεται από το περιβάλλον στο οποίο δημιουργείται.

Τα πρώτα βήματα είναι πολύ απλά. Θα πρέπει να γνωρίζουμε τα τετραγωνικά του χώρου που μας ενδιαφέρει ή έχουμε διαθέσιμα και ο αριθμός ερευνητών που θα εργάζεται στο εργαστήριο. Το επομενο βήμα είναι η δημιουργία επικοινωνίας, ενός διαλόγου, στον οποίο πλάθουμε ιδανικά το χώρο, αναλύουμε και διαμοιράζουμε τις ερευνητικές διεργασίες. Μόλις ωριμάσουν αυτά με τον διάλογο, προχωράμε σε πιο συγκεκριμένα κομμάτια του εργαστηρίου. Αποφασίζουμε τη διάταξη, τα υλικά και τις ελάχιστες προδιαγραφές προϊόντων που καλύπτουν τις ανάγκες του χώρου. Έπειτα προχωράμε σε οργανικά κομμάτια του εργαστηρίου, τα μηχανολογικά, τις παροχές, τις διαδρομές και όλα όσα θα χρειαστούν για να υποστηριχθεί ο χώρος και ο αναλυτικός εξοπλισμός, ορθά και λειτουργικά. Γίνονται μικρές διορθώσεις, όπου ίσως υπάρχουν δεσμεύσεις, και βγαίνει ένας τελικός φάκελος, ο οποίος αποτελεί τον βασικό πυρήνα για την εκτέλεση του έργου.

Ο δρόμος για τη δημιουργία ενός εργαστηρίου είναι σχετικά μακρύς, καθώς πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους χώρους μιας εταιρείας. Σε παγκόσμιο επίπεδο, τα ερευνητικά κτίρια σχεδιάζονται για να υποστηρίξουν τον πυρήνα τους, το εργαστήριο. Λόγω αυτής της φιλοσοφίας, για οτιδήποτε συμβαίνει, γίνονται μελέτες από ειδικά γραφεία με πείρα στο συγκεκριμένο χώρο.  Στην Ελλάδα, επικρατεί μια τελείως αντίθετη άποψη και οπτική καθώς θεωρείται ότι το εργαστήριο είναι ακόμη ένας απλός χώρος που πρέπει να προσαρμοστεί στο κτίριο. Σύνηθες φαινόμενο είναι, να ζητείται από τον πελάτη ή ερευνητή «αυτό που είχαμε και πριν», και οι μελέτες να γίνονται από αρχιτεκτονικά γραφεία, τα οποία έχουν στο ιστορικό τους οικίες, καταστήματα και κτιριακά συμπλέγματα γραφείων, χωρίς καμία γνώση στον τομέα των εργαστηρίων. Πρόκειται για μια πεπαλαιωμένη φιλοσοφία, και για το λόγο αυτό κάνουμε μια πολύ μεγάλη προσπάθεια αυτό να αλλάξει.

Είχατε αναφερθεί στο παρελθόν στη δημιουργία μιας ομάδας εντός της εταιρείας που θα παρέχει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δημόσιους φορείς εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων. Ποια αναγκαιότητα καλύπτει; Έχουν γίνει κάποια περαιτέρω βήματα;
Σε συνέχεια αυτής της προσπάθειας, στην οποία προαναφέρθηκα, είχα εκφράσει παλαιότερα την σκέψη μου για τη δημιουργία μιας ομάδας στην εταιρεία μας, η οποία θα παρέχει δωρεάν συμβουλευτικές υπηρεσίες σε δημόσιους φορείς εκπαιδευτικών και ερευνητικών ιδρυμάτων, Πανεπιστημίων και σχολών όσον αφορά τα εργαστηριακά έπιπλα. Σχεδιασμός και μελέτη χώρων, ανανεωμένες προδιαγραφές και ανάγκες με βάση τον κάθε χώρο, σύγχρονες πιστοποιήσεις, ασφαλής σχεδιασμός, βελτιστοποίηση και λειτουργικότητα χώρων, ορθή επένδυση κρατικών κονδυλίων. Βασικά, με αυτή τη συμβουλευτική υπηρεσία, επιδιώκουμε να εκπαιδεύσουμε τους ερευνητές, τις τεχνικές υπηρεσίες και την ελληνική κοινότητα, ώστε τα κονδύλια που επενδύονται να βοηθούν την πρόοδο και εξέλιξη των ιδρυμάτων μας, και όχι αυτά να παραμένουν σε παλαιωμένα ποιοτικά επίπεδα. Να αλλάξει πλέον η οπτική που επικρατεί, ότι το εργαστήριο είναι μια «κουζίνα».

Στην πραγματικότητα τα έπιπλα που εξοπλίζουν έναν τέτοιο χώρο είναι ειδικά και πιστοποιημένα για την ασφάλεια των ερευνητών και την ορθή λειτουργία του εργαστηρίου. Θεωρώ αποτυχία της χώρας μας, εν έτει 2021, Πανεπιστήμια, Σχολές και Ερευνητικά Ιδρύματα, να προδιαγράφουν και να εξοπλίζουν εργαστηριακούς χώρους με έπιπλα προδιαγραφών του 2000 ή ακόμα και πάγκων κουζίνας, τα οποία θέτουν σε κίνδυνο ερευνητές και φοιτητές, αντί για σύγχρονα πιστοποιημένα εργαστηριακά προϊόντα και έπιπλα που καλύπτουν απόλυτα τις ανάγκες ενός τέτοιου χώρου. Για να δώσω ένα παράδειγμα, ισοδυναμεί με την προδιαγραφή αγοράς σήμερα ενός καινούργιο αυτοκινήτου κατασκευασμένο εν έτει 2000. Θα συμφωνήσουμε οτι η τεχνολογία έχει κάνει άλματα από τότε, και θα πρέπει τα κονδύλια που επενδύονται να συνάδουν με την σύγχρονη ανάγκη και τεχνολογία.

Πρυτάνεις, ερευνητές και τεχνικές υπηρεσίες από αρκετές σχολές και ερευνητικά ιδρύματα, μας δέχθηκαν, άκουσαν τι είχαμε να πούμε με ανοικτό μυαλό, ενημερώθηκαν και μαζί προχωράμε στο σωστό δρόμο, είτε σε απλό συμβουλευτικό έργο είτε στη μελέτη χώρων, ώστε η υλοποίηση τους να γίνει ομαλά και με σωστά βήματα.

Αρκετά όμως ήταν και αυτά που δε δέχτηκαν τη βοήθεια μας. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που γίνεται αυτό, στους οποίους δεν θα ήθελα να επεκταθώ. Προσωπικά όμως θεωρώ ότι η εξέλιξη και ο εκσυγχρονισμός δεν θα έπρεπε να αντιμετωπίζονται επιθετικά.

Αποτελεί προσωπικό μου στόχο να προσπαθήσουμε σαν εταιρεία τα επόμενα χρόνια, αυτό να αλλάξει. Είναι μια περίοδος χρονικά, που το εργαστήριο έχει έρθει στην όψη των εξελίξεων, και ο κόσμος ακούει για αυτό συνέχεια, κυρίως λόγω της πανδημίας, αλλά και λόγω πολλών σημαντικών επιτευγμάτων των ελληνικών Πανεπιστημίων. Αν λοιπόν διακρινόμαστε με ερευνητές που εργάζονται σε επικίνδυνα και μη ασφαλή εργαστηριακά περιβάλλοντα, σκεφτείτε τι θα μπορούσαν να επιτύχουν, εάν εργάζονταν σε ένα χώρο σχεδιασμένο και προορισμένο ώστε να μπορούν να κάνουν την ερευνά τους με ασφάλεια.

Ελπίζω λοιπόν αυτή η προσπάθεια να ευοδώσει και να εξελίξουμε την αγορά, ώστε να φτάσει επιτέλους στα δεδομένα της σύγχρονης εποχής του εργαστηρίου.