Διεπιστημονικός διάλογος για τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19,  στην προσέλευση και έγκαιρη θεραπεία των ασθενών με νεοπλασματικά νοσήματα, αλλά και στη διενέργεια κλινικών μελετών, διημείφθη μεταξύ του Πρύτανη του ΕΚΠΑ,  Kαθηγητή Αιματολογίας-Ογκολογίας, Μελέτιου- Αθανάσιου Δημόπουλου και του Καθηγητή Παθολογίας & Παθολογικής Ογκολογίας, Κωνσταντίνου Συρίγου, στη δεύτερη μέρα του Cancer Week, που ήταν αφιερωμένη στον καρκίνο του πνεύμονα.

Για «παράπλευρες απώλειες» της πανδημίας έκανε λόγο ο κ. Δημόπουλος σημειώνοντας ότι η συστράτευση όλου του προσωπικού και η ανάπτυξη σχεδόν αποκλειστικά κλινών COVID, σε πολλές δομές υγείας, οδήγησε σε μειωμένη προσέλευση των ασθενών για προληπτικές εξετάσεις και θεραπείες, γεγονός που ενδεχομένως θα επηρεάσει την πρόγνωση των ασθενών με κακοήθειες. Από την πλευρά του ο κ. Συρίγος, τόνισε ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας άλλαξε προτεραιότητες αλλά αυτό συνέβη κυρίως στο πρώτο κύμα της πανδημίας. Αυτό που είναι ανησυχητικό, είναι το γεγονός ότι και στο δεύτερο κύμα αλλά ακόμα και τώρα συνεχίζεται ο «αυτοπεριορισμός» των ασθενών που δεν προσέρχονται  για εξετάσεις και θεραπεία, εξ’ αιτίας ενός αδικαιολόγητου φόβου. «Δεν έχει επιστρέψει η κανονικότητα», δήλωσε ο κ. Συρίγος τονίζοντας ότι στα επόμενα χρόνια η θνησιμότητα εξ’ αιτίας του καρκίνου του πνεύμονα θα πάψει να μειώνεται όπως συνέβαινε τα τελευταία χρόνια, αντιθέτως εκτιμάται ότι θα αυξηθεί κατά 20% στην επόμενη 5ετία.

Σε μεγάλη κρίση τέθηκαν και οι κλινικές μελέτες όπως επισήμανε ο Πρύτανης του ΕΚΠΑ, εκτός από αυτές που αφορούσαν τη νόσο COVID, που αντιθέτως επιταχύνθηκαν. Από τις υπόλοιπες επηρεάστηκαν περισσότερο αυτές που απαιτούσαν νοσηλεία των ασθενών σε ΜΕΘ και χορήγηση φαρμάκων παρεντερικά, ενώ μείωση των συμμετεχόντων σε μελέτες για το Πολλαπλό Μυέλωμα σημειώθηκαν για περίπου ένα τρίμηνο. Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Συρίγου για το πόσο αξιόπιστες θα είναι στο μέλλον οι μελέτες που αναστάλθηκαν ή σταμάτησαν, ο κ. Δημόπουλος απάντησε ότι οι τυχαιοποιημένες μελέτες θα επηρεαστούν λιγότερο, σε αντίθεση με  μελέτες φάσης 2 στις οποίες υπάρχουν ήδη απώλειες ασθενών από τη λοίμωξη COVID. Επίσης,  σύμφωνα με τον κ. Δημόπουλο,  στις ΗΠΑ και σε χώρες της Ευρώπης όπου υπήρξαν εξάρσεις της πανδημίας, οι μελέτες επηρεάστηκαν περισσότερο σε σχέση με μελέτες που πραγματοποιούντο σε χώρες όπου καθυστέρησε η έξαρση της πανδημίας. Ένα  ακόμα σημαντικό θέμα που έθιξαν οι ομιλητές στην εν λόγω συζήτηση, ήταν το πόσο η έρευνα για την COVID, θα μπορούσε να συμβάλει στην έρευνα για τα νεοπλάσματα.

Ο κ. Δημόπουλος αποκάλεσε «παράπλευρο όφελος», την υιοθέτηση διαδικασιών που χρησιμοποιήθηκαν στην ανάπτυξη εργαλείων κατά της COVID, όπως τα εμβόλια mRNA, για την αντιμετώπιση των νεοπλασματικών παθήσεων. Οι ασθενείς που θα ωφεληθούν περισσότερο, είναι αυτοί που η πάθησή τους επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα, και ήδη εφαρμόζεται στο μελάνωμα. «Θα δούμε μια διαδικασία στην αντιμετώπιση του καρκίνου που θα διαφοροποιείται και θα ‘εκμεταλλεύεται’ την έρευνα για την COVID», δήλωσε ο κ. Δημόπουλος.