Για την Εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας με βάση την στρατηγική 90/70/90 του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας μίλησε στο Cancer Week ο Καθηγητής Μαιευτικής Γυναικολογίας ΑΠΘ, Πρόεδρος της Ελληνικής HPV Εταιρείας, Θεσσαλονίκη Θόδωρος Αγοραστός.

Σύμφωνα με τον καθηγητή πρέπει να δοθεί μεγάλη βαρύτητα στην πρόληψη και τον έλεγχο για τον καρκίνο της μήτρας μέχρι τουλάχιστον να καταφέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα και να ελαττώσουμε τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας μέχρι και να τον εξαλείψουμε.

 Όπως εξήγησε ο καθηγητής, στόχος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας είναι μέχρι το 2030 να πιάσουμε το «90-70-90», δηλ. να έχουν εμβολιαστεί το 90% των κοριτσιών μέχρι 15 ετών, να έχει υποβληθεί σε HPV test το 70% των γυναικών σε ηλικίες 35 και 45 ετών και να έχει τύχει σωστής θεραπείας το 90% των γυναικών με καρκίνο τραχήλου μήτρας.

Ο ΠΟΥ ανακοίνωσε ότι ο καρκίνος τραχήλου μήτρας θα έχει εξαλειφθεί ως παγκόσμιο πρόβλημα δημόσιας υγείας όταν όλες οι χώρες καταφέρουν να έχουν <4 περιστατικά/100.000 γυναίκες/έτος, κάτι που είναι εφικτό εντός ενός αιώνα εάν, μέσω μιας Παγκόσμιας Στρατηγικής.

Με βάση τους υπολογισμούς του Π.Ο.Υ. η εφαρμογή της στρατηγικής αυτής, και κυρίως του HPV εμβολιασμού, σε 78 χώρες χαμηλού και μετρίου εισοδήματος, όπου η νόσος αποτελεί το κύριο πρόβλημα υγείας των γυναικών, θα μειώσει την επίπτωση της νόσου κατά 97% και θα αποτρέψει την εμφάνιση περισσότερων από 74 εκατομμυρίων περιπτώσεων καρκίνου τραχήλου στη διάρκεια του αιώνα. Παράλληλα, ο συνολικός αριθμός των θανάτων από καρκίνο του τραχήλου της μήτρας που θα μπορούσαν να αποφευχθούν ανέρχεται σε περίπου 2 εκατομμύρια έως το 2040, 5 εκατομμύρια για το 2050 και πάνω από 62 εκατομμύρια έως το 2120, αντίστοιχα.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο  εμβολιασμός κατά του HPV είναι μία οικονομικά αποδοτική λύση για το σύστημα υγείας, με δεδομένα κόστους-αποτελεσματικότητας από διάφορες χώρες της Ευρώπης να το επιβεβαιώνουν. Δυστυχώς πολλές χώρες, ανάμεσά τους και η Ελλάδα δεν έχουν πετύχει ακόμα τον στόχο του Π.Ο.Υ. και γι’ αυτό πρέπει να δουλέψουμε όλοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα επιτυχούς εφαρμογής εθνικού σχεδίου δράσης για την εξάλειψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας αποτελεί η Αυστραλία που υπολογίζει έως το 2028 να έχει εξαλείψει τον καρκίνο αυτό, ενώ στο ίδιο πλαίσιο συγκεκριμένες δράσεις και μέτρα λαμβάνονται ή σχεδιάζονται από πολλές προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Καναδάς για παράδειγμα έχει θέσει ως στόχο να πετύχει τα νούμερα της εξάλειψης έως το 2040, η Νορβηγία υπολογίζει το 2039 να έχει φτάσει κι αυτή το όριο ασφαλείας κλ.π.

Να πούμε ωστόσο, ότι στην Ελλάδα 119 Επιστημονικοί, Επαγγελματικοί, Ερευνητικοί και Κοινωνικοί Φορείς, Ιδρύματα, Ινστιτούτα, Ενώσεις και Σύλλογοι Καρκινοπαθών έχουν ενώσει τις δυνάμεις τους και υποστηρίζουν το Ψήφισμα WHA73.2/11.4, 03/08/2020 της Παγκόσμιας Συνέλευσης Υγείας, με το οποίο αυτή υιοθετεί την Παγκόσμια Στρατηγική του Π.Ο.Υ. για την επιτάχυνση της εξάλειψης του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ως προβλήματος δημόσιας υγείας, καθώς και τις οδηγίες του Ευρωπαϊκού Σχεδίου κατά του Καρκίνου και ζητούν από την Ελληνική Πολιτεία να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες και ρυθμίσεις για να εφαρμοστεί η Παγκόσμια και Ευρωπαϊκή Στρατηγική με σκοπό την εξάλειψη του καρκίνου τραχήλου μήτρας στο κατά το δυνατόν συντομότερο χρονικό διάστημα και στην Ελλάδα.