Το ΙΑΣΩ και η Institute of Life – IASO πρωτοπορούν στην διατήρηση της Γονιμότητας: α) με τη γέννηση παιδιού μετά από χειρουργική αντιμετώπιση του καρκίνου του μαστού, κρυοσυντήρηση ωαρίων και εξωσωματική γονιμοποίηση
β) με την αφαίρεση και κρυοσυντήρηση ωοθηκικού ιστού, θεραπεία του καρκίνου του μαστού και την επιτυχή ορθοτοπική επανατοποθέτηση του ωοθηκικού ιστού .

Πιο συγκεκριμένα, τη Δευτέρα 1/11/2021 γεννήθηκε στο ΙΑΣΩ ένα υγιέστατο αγοράκι από 39χρονη μητέρα που ξεπέρασε τον καρκίνο του μαστού, έκανε κρυοσυντήρηση ωαρίων και επετεύχθη εγκυμοσύνη με εξωσωματική γονιμοποίηση. Ενάμισι χρόνο μετά τη διάγνωση της νόσου, και κατόπιν αδείας του ογκολογικού συμβουλίου, τα ωάρια αποψύχθηκαν και γονιμοποιήθηκαν. Μετά την εμβρυομεταφορά επετεύχθη κύηση, η οποία εξελίχθηκε χωρίς καμία επιπλοκή και οδήγησε στη γέννηση ενός υγιέστατου αγοριού, βάρους 2.880 γραμμαρίων.

Την Τετάρτη 3/11/2021 πραγματοποιήθηκε στο ΙΑΣΩ η πρωτοποριακή ορθοτοπική επανατοποθέτηση ωοθηκικού ιστού από τον Παναγιώτη Ψαθά, Μαιευτήρα-Γυναικολόγο, Ειδικό Αναπαραγωγής σε γυναίκα που είχε διαγνωστεί με κακοήθεια μαστού. Ο ωοθηκικός ιστός αφαιρέθηκε και κρυοσυντηρήθηκε στην τράπεζα Κρυοσυντήρησης της Institute of Life – IASO. Το ογκολογικό συμβούλιο της Β’ Κλινικής Μαστού του κ. Γρηγόρη Ξεπαπαδάκη, μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας, ενέκρινε την επανατοποθέτηση του τμήματος της ωοθήκης, η οποία έγινε λαπαροσκοπικά. θεραπείας, εφόσον το επιθυμούν, να αποκτήσουν παιδιά.

Στην πρώτη περίπτωση η κατάψυξη ωαρίων οδήγησε την ασθενή στο να κρατάει στην αγκαλιά της τον γιο της. Στην δεύτερη περίπτωση η επέμβαση ορθοτοπικής επανατοποθέτησης ωοθηκικού ιστού χαρίζει την ελπίδα σε πολλές γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με κακοήθεια να διατηρήσουν τη γονιμότητά τους και να νιώσουν στο μέλλον τη χαρά της τεκνοποίησης.