Την έντονη αντίδραση των νοσοκομειακών γιατρών έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπουργείου για δραστικό περιορισμό των τακτικών χειρουργείων, προκειμένου να αντιμετωπιστούν τα περιστατικά της COVID-19.

Συγκεκριμένα, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, με επίσημο έγγραφο της τη Δευτέρα 22 Νοεμβρίου ζήτησε τον περιορισμό έως 80% στη λειτουργία των τακτικών χειρουργείων των νοσοκομείων όλης της χώρας. Στη σχετική ανακοίνωσή-διαμαρτυρία της η ΕΙΝΑΠ επισημαίνει ότι είναι «αναγκαία η πλήρης λειτουργία των χειρουργείων, προκειμένου να καλυφθούν άμεσα οι ιατρικές ανάγκες των ασθενών», καθώς όπως τονίζει έχει ήδη δημιουργηθεί «ουρά» τις λίστες αναμονής των ασθενών από προηγούμενες αναβολές χειρουργείων.

Προειδοποιεί δε, ότι «θέτοντας σε δεύτερη μοίρα περιστατικά non covid οι δείκτες βαριάς νοσηρότητας και θνησιμότητας για άλλες παθήσεις θα ανέβουν», ενώ τονίζει ότι με αυτό τον τρόπο οι ασθενείς αναγκάζονται να απευθύνονται σε ιδιωτικά νοσοκομεία. Επιπλέον, η ΕΙΝΑΠ χαρακτηρίζει «απαράδεκτο να υποβαθμίζεται επί δύο ολόκληρα χρόνια η εκπαίδευση των ειδικευόμενων γιατρών».

Το συνδικαλιστικό όργανο των νοσοκομειακών γιατρών ζητά μαζικές προσλήψεις μόνιμου προσωπικού και επίταξη του ιδιωτικού τομέα και αιτείται την άμεση απόσυρση «του απαράδεκτου αυτού εγγράφου και την εύρυθμη συνέχιση των τακτικών χειρουργείων, φυσικά τηρώντας τα μέτρα υγειονομικής ασφάλειας και προστασίας». «Τα νοσοκομεία δεν πρέπει και δεν μπορούν να μετατραπούν σε νοσοκομεία μίας νόσου!» καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.