Ο Πρόεδρος του ΙΣΑ και Περιφερειάρχης Αττικής Γ. Πατούλης, στο πλαίσιο της διήμερης επίσημης επίσκεψης που πραγματοποιεί στην Κύπρο, είχε σήμερα διαδοχικές συναντήσεις με τον Υπουργό Τουρισμού Σ. Περδίο και τον Υπουργό Υγείας Μ. Χατζηπαντέλα.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του θεματικού Τουρισμού, με έμφαση στον Τουρισμό Υγείας, τις δράσεις της Περιφέρειας με στόχο την ενίσχυση της πρόληψης υγείας και του προσυμπτωματικού ελέγχου μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας, αλλά και την ανάγκη ενίσχυσης της πρωτοβάθμιας περίθαλψης στην προσπάθεια αποτελεσματικής διαχείρισης των συνεπειών της πανδημίας. Στις συναντήσεις τον κ. Πατούλη συνόδευαν ο Αριστοτέλης Παυλίδης Πρώην Υπουργός και Πρόεδρος του Διεθνούς Ιπποκρατείου Ιδρύματος της Κω, ο Πέτρος Αγαθαγγέλου, Πρόεδρος Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου και ο Αντώνης Πολυδώρου Πρέσβης του Ελληνικού Τουρισμού και Γραμματέας του Παγκόσμιου Ιπποκράτειου Ινστιτούτου Ιατρών.

Γ. Πατούλης: «Πυλώνας ανάπτυξης στη μετα-covid εποχή ο Τουρισμός Υγείας»

Στις αναπτυξιακές προοπτικές του Τουρισμού Υγείας για την Ελλάδα και την Περιφέρεια Αττικής, εστίασε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ κατά τη συνάντηση που είχε με τον Κύπριο Υπουργό Τουρισμού Σ. Περδίο. Ειδικότερα ο κ. Πατούλης επικαλούμενος και την ιδιότητά του ως Πρόεδρος του Συμβουλίου Ελληνικού Ιατρικού Τουρισμού-ΕΛΙΤΟΥΡ αλλά και τις σχετικές δράσεις που έχουν γίνει από τον φορέα προς αυτή την κατεύθυνση, διατύπωσε την πεποίθησή πως ο Τουρισμός Υγείας και Ευζωίας μπορεί να αποτελέσει κεντρικό πυλώνα ανάπτυξης στη μετα-covid εποχή, με όχημα την αυτοδιοίκηση. Από την πλευρά του ο Υπουργός Τουρισμού αναγνώρισε την ισχυρή δυναμική που έχει στην ανάπτυξη της οικονομίας των χωρών, η ενίσχυση του Τουρισμού Υγείας, επισημαίνοντας μάλιστα πως στην Κύπρο, το 25% των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης θα δοθούν για την ανάπτυξη του Ιατρικού Τουρισμού.

Σ΄ αυτό το πλαίσιο ο κ. Πατούλης πρότεινε την έναρξη μίας συνεργασίας με την Περιφέρεια Αττικής και την ΕΛΙΤΟΥΡ με στόχο τη δρομολόγηση κοινών δράσεων, οι οποίες θα αναδείξουν την Ελλάδα και την Κύπρο ως ελκυστικούς προορισμούς στον συγκεκριμένο τομέα, προβάλλοντας τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα.
Επιπρόσθετα κατά τη συζήτηση ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον Υπουργό Τουρισμού για την πρόθεσή του να δημιουργήσει στην Αττική ένα χωριό Υγείας, Ευεξίας και Ελληνικής Φιλοξενίας, που θα επιτρέπει, όπως ανέφερε, στον επισκέπτη να γνωρίσει την αυθεντική ελληνική φιλοξενία μέσα από παραδοσιακά προγράμματα που συμβάλλουν στην Υγεία, με δραστηριότητες Ευεξίας, αρχαία και σύγχρονη γνώση και εκπαίδευση για την μακροβιότητα και την ψυχοσωματική Υγεία, στον πνεύμα του πατέρα της ιατρικής Ιπποκράτη.

«Η πρωτοβάθμια περίθαλψη κλειδί για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της πανδημίας»

Στο επίκεντρο της συνάντησης του Προέδρου του ΙΣΑ με τον Υπουργό Υγείας Μ. Χατζηπαντέλα, βρέθηκαν ζητήματα που σχετίζονται με τις δομές πρόληψης υγείας και προσυμπτωματικού ελέγχου αλλά και την αντιμετώπιση της πανδημίας.
Ειδικότερα ο κ. Πατούλης ενημέρωσε τον κ. Χατζηπαντέλα για την υλοποίηση του συνολικού προγράμματος για τη Πρόληψη και τον Προσυμπτωματικό Έλεγχο της Υγείας των πολιτών, μέσα από τα ΚΕΠ Υγείας.
«Έχουμε δημιουργήσει ένα μεγάλο καθολικό πρόγραμμα πρόληψης και προσυμπτωματικού Ελέγχου Υγείας για τους 66 δήμους της Αττικής, με βασικό στόχο την ενημέρωση όλων των πολιτών και η διοργάνωση προληπτικών εξετάσεων για 11 κύρια νοσήματα, προτεινόμενα από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, για τα οποία έχει αποδειχθεί με μελέτες πως η έγκαιρη προληπτική παρέμβαση και ανίχνευση τυχόν συμπτωμάτων κρίνεται αποτελεσματική και μπορεί να σώσει ζωές» ανέφερε χαρακτηριστικά.