Η από του στόματος θεραπεία της Pfizer κατά του κορονοϊού, θα είναι διαθέσιμη και στη χώρα μας μέσα στους πρώτους μήνες του 2022, πιθανότατα μέχρι τον Μάρτιο, όπως δήλωσε η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, μιλώντας χθες το πρωί στην τηλεόραση της ΕΡΤ. Πρόσθεσε δε, ότι όλα τα φάρμακα που θα εγκρίνονται στο μέλλον κατά του κορονοϊού από τις αρμόδιες ευρωπαϊκές αρχές, θα φθάνουν και στη χώρα μας, όπως συνέβη και με τα μονοκλωνικά αντισώματα. Ωστόσο τόνισε ότι «Πρέπει πάντα να έχουμε υπόψη μας ότι τα φάρμακα χορηγούνται με ορισμένα κριτήρια και με στόχο να αποτρέψουν τη βαριά νόσο. Επομένως, το βασικό όπλο παραμένει η πρόληψη της νόσου μέσω του εμβολιασμού αλλά και των μέτρων προστασίας, με πρωταρχικό τη χρήση της μάσκας».

Αναφορικά με την αποτελεσματικότητα των εμβολίων έναντι της νέας παραλλαγής Όμικρον,  είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για μη αποτελεσματικότητα, ενώ τόνισε ότι είναι πάντα προτιμότερος έστω και ένας βαθμός προστασίας, σε σύγκριση με την μηδενική προστασία.

Μία μέρα νωρίτερα, η αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας, δήλωσε επίσης σε εκπομπή της ΕΡΤ ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάνθηκε ότι η τρίτη ενισχυτική δόση του εμβολίου κατά της COVID μπορεί να γίνεται σε τρεις μήνες, λόγω της μεγάλης διασποράς του ιού,  δεδομένου ότι τα αντισώματα αρχίζουν να πέφτουν μετά την παρέλευση του συγκεκριμένου χρονικού διαστήματος. Υπενθυμίζεται ότι ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, είχε ανακοινώσει την προηγούμενη βδομάδα την πρόθεσή του να εισηγηθεί στην Επιτροπή την επίσπευση της αναμνηστικής δόσης στους 3 μήνες αντί για τους 5,5 με 6 που ίσχυε μέχρι σήμερα. «Η Ε.Ε. μελετώντας την όλη πορεία παρήγγειλε εμβόλια για το 2022 και για το 2023» πρόσθεσε, η κ. Γκάγκα.