Στους λόγους για τους οποίους η Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε την επιτάχυνση της τρίτης δόσης του εμβολίου κατά της COVID-19, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών Μαρία Θεοδωρίδου, στη χθεσινή ενημέρωση του Υπουργείου.

Όπως ανέφερε, προβλέπεται ότι η παραλλαγή «Όμικρον» θα επικρατήσει της «Δέλτα» και στους επόμενους μήνες περισσότερα από το μισό αριθμό των κρουσμάτων θα οφείλονται στην παραλλαγή «Όμικρον». Σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα στοιχεία εκτιμάται ότι η Όμικρον μπορεί να προκαλέσει 3 έως 6 φορές περισσότερες λοιμώξεις από ότι η μετάλλαξη «Δέλτα» στο ίδιο χρονικό διάστημα. Επίσης μέχρι σήμερα είναι γνωστό ότι ο ιός παρακάμπτει σε κάποιο βαθμό το ανοσιακό σύστημα σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις και προκαλεί επαναλοιμώξεις σε άτομα που έχουν νοσήσει ενώ φαίνεται ότι ο αριθμός των επαναλοιμώξεωνείναι υπερτριπλάσιος έως και υπερτετραπλάσιος.

Ωστόσο, σημείωσε ότι είναι απίθανο οι μεταλλάξεις να ακυρώσουν την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, κυρίως όταν χορηγείται και η τρίτη δόση του εμβολίου, η οποία προλαμβάνει σημαντικά από τη νοσηλεία, 92% από τη σοβαρή νόσο και 81% από θάνατο. Η αναμνηστική δόση αυξάνει κατά 20 φορές το επίπεδο των εξουδετερωτικών αντισωμάτων και τριπλασιάζει τον αριθμό των μνημονικών Τ και Β λεμφοκυττάρων. Στο πλαίσιο αυτό, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών αποφάσισε τη βράχυνση του χρόνου χορήγησης της τρίτης δόσης, στοχεύοντας στην βέλτιστη προστασία του πληθυσμού λόγω της μετάλλαξης, δήλωσε η κ. Θεοδωρίδου.