Μέχρι το 2030 έως και 24.000.000 άνθρωποι μπορεί να βρεθούν αντιμέτωποι με τον κίνδυνο ακραίας φτώχειας εξαιτίας των επιπτώσεων της Αντιμικροβιακής Αντοχής στην ανθρώπινη υγεία και στα συστήματα τροφίμων, ενώ έως το 2050 στους 10.000.0000 μπορεί να φτάσουν οι θάνατοι ετησίως από λοιμώξεις ανθεκτικές στα κοινά αντιβιοτικά, τα αντιϊκά και τα αντιπαρασιτικά φάρμακα, όπως προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, αναδεικνύοντας σε κορυφαίο στοίχημα τον περιορισμό της αλόγιστης χρήσης των αντιβιοτικών και την πρόληψη των λοιμώξεων.

Αυτά ήταν το βασικά μηνύματα της διαδικτυακής ενημερωτικής συζήτησης που οργάνωσε η Αστική Μη Κερδοσκοπική Εταιρεία ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, με την συνεργασία του Κέντρου Κλινικής Επιδημιολογίας και Έκβασης Νοσημάτων – CLEO, υπό την αιγίδα της Ελληνικής Εταιρείας Ελέγχου Λοιμώξεων, με θέμα «Γιατί η Αντιμικροβιακή Αντοχή μας αφορά όλους».
Στο άνοιγμα της εκδήλωσης χαιρετισμό απηύθυνε ο Πρόεδρος του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), καθηγητής Θεοκλής Ζαούτης, ο οποίος ανέφερε ότι οι λοιμώξεις αποτελούν τη δεύτερη αιτία νοσηρότητας και θανάτου στα παιδιά που νοσούν με καρκίνο, σημειώνοντας παράλληλα ότι παρατηρείται πρόβλημα στην έγκαιρη αντιμετώπιση των λοιμώξεων με αντιβιοτικά στην διάρκεια της θεραπείας αυτών των παιδιών εξαιτίας της υπερβολικής χρήσης τους. Ο κ. Ζαούτης χαρακτήρισε «μεγάλο στοίχημα» για αυτόν τον ειδικό πληθυσμό ασθενών τον έλεγχο της χρήσης αντιβιοτικών σε συνδυασμό με τη μείωση των λοιμώξεων, ώστε να συνεχίζουν τη θεραπεία τους χωρίς καθυστερήσεις. Τόνισε, δε, ότι προτεραιότητα του ΕΟΔΥ είναι η πρόληψη των ενδονοσοκομειακών λοιμώξεων.

Τη συζήτηση συντόνισε η Γενική Διευθύντρια της ΑΜΚΕ ΚΑΡΚΙΝΑΚΙ, Μένια Κουκουγιάννη, η οποία ανακοίνωσε πρωτοβουλία του Οργανισμού για τη δημιουργία Ομάδας Εργασίας Ασθενών για την Αντιμικροβιακή Αντοχή, με τη συμμετοχή όσο το δυνατόν περισσότερων εκπροσώπων ασθενών και φροντιστών και με στόχο να κατατεθούν στις αρμόδιες υγειονομικές αρχές συγκεκριμένες προτάσεις για την αντιμετώπιση του προβλήματος και τη βελτίωση της ποιότητας νοσηλείας και θεραπείας όλων των ασθενών στην Ελλάδα. Η εκδήλωση έγινε με την ευγενική στήριξη των εταιρειών MSD Greece και Bayer Hellas και τη διοργάνωση επιμελήθηκε η εταιρεία TBC MON IKE.