Σε σύσταση για μη χορήγηση πλάσματος από αναρρώσαντες ασθενείς για τη θεραπεία ασθενών με COVID-19, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ), καθώς σύμφωνα με τα τρέχοντα δεδομένα η εν λόγω πρακτική ούτε αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης, ούτε μειώνει την ανάγκη για διασωληνώσεις.

Υπενθυμίζεται ότι σε αρκετές χώρες μεταξύ των οποίων και στη Ελλάδα, έτρεξαν μελέτες σχετικά με την αποτελεσματικότητα της χορήγησης πλάσματος από ιαθέντες ασθενείς από τη νόσο COVID-19 σε σοβαρά νοσούντες από την ίδια νόσο. Ωστόσο, αρκετές από αυτές δεν έδειξαν κανένα ουσιαστικό όφελος στη θεραπεία ανθρώπων με βαριά μορφή της COVID-19. Κλινική δοκιμή στις ΗΠΑ ανεστάλη τον Μάρτιο, αφού διαπιστώθηκε ότι το πλάσμα δεν βοηθούσε καν στη θεραπεία ασθενών με ήπια ως μέτρια συμπτώματα της νόσου. Εξάλλου, η μέθοδος αυτή είναι δαπανηρή και χρονοβόρα, πρόσθεσε ο ΠΟΥ σε δελτίο Τύπου που έδωσε στη δημοσιότητα προχθές.

Διεθνής επιτροπή ειδικών κατέληξε σε σθεναρή σύσταση εναντίον της χρήσης πλάσματος αίματος από ιαθέντες, εξήγησε ο Οργανισμός, μέρος του συστήματος του ΟΗΕ. Η σύσταση αφορά όλες τις περιπτώσεις, εξαιρουμένων τυχαιοποιημένων, ελεγχόμενων δοκιμών. Η σύσταση, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal (BMJ), βασίζεται σε δεδομένα από 16 δοκιμές σε 16.236 ασθενείς με ήπια, σοβαρή και πολύ σοβαρή μορφή της COVID-19.

Σημειώνεται ότι έξη ελληνικά νοσοκομεία συμμετείχαν σε μελέτη συλλογής πλάσματος από ιαθέντες ασθενείς και τη χορήγηση του σε νοσούντες. Η μελέτη έλαβε τη θετική γνωμοδότηση από την Επιτροπή Αντιμετώπισης Έκτακτων Συμβάντων Δημόσιας Υγείας από Λοιμογόνους Παράγοντες του Υπουργείου Υγείας και από τα Επιστημονικά Συμβούλια των νοσοκομείων που μετέχουν στη μελέτη.