Για σημαντική αύξηση στην παραγωγή εμβολίων κατά του κορονοϊού τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως την ερχόμενη χρονιά έκαναν λόγο δύο ανώτεροι αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όπως αναφέρθηκε, τα εργοστάσια παρασκευής εμβολίων στην ΕΕ αναμένεται να παρασκευάσουν 3,6 δισεκατομμύρια εμβόλια κατά του κορονοϊού το 2022, από μια συνολική παραγωγή που ξεπερνά τα 20 δισεκατομμύρια Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ, οι χώρες της Ευρώπης χορηγούν αναμνηστικές δόσεις του εμβολίου έχοντας ολοκληρώσει την χορήγηση των δύο πρώτων δόσεων σε σχεδόν το 70% του πληθυσμού της ΕΕ, ενώ στην Αφρική μόνο το 7% έχει ανοσοποιηθεί απέναντι στον κορονοϊό.

«Θα παράξουμε στην Ευρώπη πολλά περισσότερα από όσα χρειάζονται», δήλωσε σε συνέντευξη τύπου αξιωματούχος της ΕΕ επισημαίνοντας  ότι η χορήγηση αναμνηστικών δόσεων στο μπλοκ δεν βρίσκεται σε σύγκρουση με τον στόχο του εμβολιασμού του παγκόσμιου πληθυσμού γιατί η ΕΕ παράγει περισσότερα από όσα χρειάζεται η ίδια. Παρότι ο ίδιος δεν αναφέρθηκε στις ποσότητες που θα παρασκευάσει η κάθε εταιρεία, είναι γνωστό ότι αυτή τη στιγμή, οι μεγαλύτεροι παρασκευαστές εμβολίων στην Ευρώπη είναι οι Pfizer Inc και BioNTech. Μονάδες παρασκευής εμβολίων στην Ευρώπη έχουν επίσης οι AstraZeneca, Moderna και Johnson & Johnson.  Η Novavax έχει επίσης δυνατότητες παραγωγής στην ΕΕ και αναμένεται σύντομα να ξεκινήσει τις παραδόσεις εμβολίων στην Ευρώπη.

Ένας δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι η ΕΕ εκτιμά πως το 2022 η παγκόσμια παραγωγή εμβολίων κατά της COVID-19 θα ξεπεράσει τις 20 δισεκατομμύρια δόσεις επικαλούμενος την αυξανόμενη ικανότητα των Κινέζων και ρώσων παρασκευαστών εμβολίων.