Σε προειδοποίηση για τον κίνδυνο μετάδοσης της γρίπης των πτηνών (Η5Ν1) και στον άνθρωπο προχώρησε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας των Ζώων (ΟΙΕ). Η γενική διευθύντρια του Οργανισμού Μονίκ Ελουά, δήλωσε στο πρακτορείο Reuters ότι η κατάσταση είναι δύσκολη και επικίνδυνη ιδιαίτερα στην τωρινή έξαρση, καθώς εμφανίζονται νέα στελέχη που θα μπορούσαν να μεταλλαχθούν η να υβριδοποιηθούν με τους ιούς της ανθρώπινης γρίπης και έτσι να μεταδοθεί και στους ανθρώπους.

Ωστόσο όπως τόνισε η διευθύντρια του Οργανισμού, οι περισσότερες χώρες έχουν μάθει να περιορίζουν τη μετάδοση και ο ιός μεταδίδεται μεταξύ ανθρώπων μόνο με στενή επαφή. «Αν υπάρξουν ένα, δύο ή τρία κρούσματα σε ανθρώπους θα είναι ανησυχητικό αλλά δεν συνεπάγεται απαραίτητα ότι θα σημάνουμε συναγερμό για κίνδυνο εξάπλωσης. Θα εξαρτηθεί από το πώς μολύνθηκαν αυτοί οι άνθρωποι» είπε.

Στην Κίνα πέρυσι καταγράφηκαν 21 περιστατικά, εκ των οποίων έξι άτομα πέθαναν. Οι περισσότεροι ασθενείς εργάζονταν σε πτηνοτροφεία και δεν επιβεβαιώθηκαν περιστατικά μετάδοσης μεταξύ ανθρώπων. Από τον Οκτώβριο μέχρι και τον Δεκέμβριο του 2021 συνολικά 15 χώρες ανέφεραν επιδημίες γρίπης σε πτηνοτροφεία, γεγονός που οδήγησε στη θανάτωση εκατομμυρίων πουλερικών. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΙΕ, η Ιταλία ήταν από τις χώρες που επλήγησαν περισσότερο με 285 εστίες και περίπου 4 εκατομμύρια πτηνά που θανατώθηκαν. Στη χώρα μας, θετικός στον H5N1 βρέθηκε τον Δεκέμβριο ένας βουβόκυκνος στον Έβρο.