Από τα πρώτα 5 λεπτά που ο κορονοϊός θα βρεθεί στον αέρα αρχίζει να χάνει πολύ σημαντικό ποσοστό της μολυσματικότητάς του φθάνοντας να έχει χάσει το 90% αυτής μέσα σε 20 λεπτά. Τα παραπάνω απορρέουν από εκτιμήσεις Βρετανών επιστημόνων, οι οποίοι έκαναν προσομοιώσεις της δυνατότητας του ιού να επιβιώνει και να μολύνει, όταν εκπνέεται στον αέρα από έναν φορέα, σε συνδυασμό με τις περιβαλλοντικές συνθήκες, ιδίως την υγρασία.

Στο σχετικό δημοσίευμα της βρετανικής εφημερίδας Guardian, αναφέρεται ότι ο επικεφαλής ερευνητής καθηγητής Τζόναθαν Ράινε του Πανεπιστημίου του Bristol, δήλωσε τα εξής: «Ο μεγαλύτερος κίνδυνος της έκθεσης στον ιό είναι όταν κάποιος βρίσκεται κοντά σε κάποιον. Καθώς απομακρύνεται, το αερόλυμα αραιώνεται, αλλά υπάρχει επίσης λιγότερο μολυσματικός ιός, καθώς αυτός χάνει τη μολυσματικότητα του μέσα σε μερικά λεπτά».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με προηγούμενες μελέτες ο κορονοϊός μπορεί να ανιχνευθεί σε σταγονίδια του αέρα ακόμη και μετά από τρεις ώρες. Ωστόσο, η νέα βρετανική έρευνα – που δεν έχει δημοσιευθεί ακόμα- κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα σωματίδια που περιέχουν τον ιό, όταν εκβάλλονται από τους πνεύμονες με την αναπνοή, αρχίζουν αφενός να χάνουν υγρασία και αφετέρου να αυξάνουν το pH τους, με αποτέλεσμα ο ιός να δυσκολεύεται ολοένα περισσότερο να μολύνει τα ανθρώπινα κύτταρα. Το πόσο γρήγορα τα λοιμογόνα σωματίδια θα “αφυδατωθούν’ και εξαρτάται κυρίως από την υγρασία  του περιβάλλοντος: όσο μεγαλύτερη είναι αυτή, τόσο περισσότερο χρόνο ο κορονοϊός θα μπορεί να μολύνει.

Κατά τη διάρκεια των πειραμάτων των βρετανών ερευνητών,  όταν η υγρασία του αέρα ήταν κάτω από 50%, ο ιός έχανε περίπου τη μισή μολυσματικότητα του μέσα σε μόλις πέντε δευτερόλεπτα, με μια περαιτέρω βραδύτερη απώλεια ενός πρόσθετου 19% μέσα στα επόμενα πέντε λεπτά. Αν όμως η υγρασία βρισκόταν στο 90% (ανάλογη εκείνης π.χ. σε ένα μπάνιο), η μείωση της μολυσματικότητας του ήταν πιο αργή, με τα μισά τουλάχιστον σωματίδια (52%) να παραμένουν μολυσματικά μετά από πέντε λεπτά και να πέφτουν στο 10% μετά από 20 λεπτά. Έτσι οι ερευνητές συμπέραναν ότι μετά από ένα 20λεπτο ο ιός χάνει περίπου το 90% της μολυσματικότητας του.