Το Υπουργείο Υγείας εξετάζει και εισηγείται το θέμα της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού των υγειονομικών σε μόνιμη βάση, δήλωσε σε συνέντευξή του στην ΕΡΤ, ο Υπουργός Υγείας Θάνος Πλεύρης, σημειώνοντας ότι την ίδια άποψη ενστερνίζεται και ο ίδιος. «Η δική μου εισήγηση είναι ότι θα πρέπει να είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός και άρα όποιος δεν ολοκληρώνει τον εμβολιασμό να μην μπορεί να παρέχει τις υπηρεσίες του στο ΕΣΥ», ανέφερε.

Σχετικά με το σχεδιασμό του Υπουργείου για το νέο ΕΣΥ, ο Υπουργός Υγείας, δήλωσε ότι δεν θα κλείσει καμία δομή αλλά θα εξεταστεί ποιο νοσοκομείο παρέχει τις κεντρικές βασικές υπηρεσίες και τα περιφερειακά νοσοκομεία, αυτά δηλαδή που είναι γύρω-γύρω, στα 20, 25 χιλιόμετρα, να κρατήσουν αυτά τα οποία είναι απαραίτητα. Και πάλι θα λειτουργούν σε επίπεδο νοσοκομείου, αλλά θα υπάρχει συγκέντρωση δυνάμεων για τα πολύ δύσκολα περιστατικά στο κεντρικό νοσοκομείο. Π΄ροσθεσε, επίσης ότι το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό του 1,5 δις ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης, θα δοθεί στην ΠΦΥ και γενικότερα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να αναβαθμιστούν συνολικά όλες οι παρεχόμενες υπηρεσίες, ενώ σημείωσε ότι Όπου χρειαστεί θα υπάρξουν συνέργειες και με τον ιδιωτικό τομέα, στην ΠΦΥ, στα Νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον κ. Πλεύρη οι παράγοντες που οδήγησαν το τελευταίο διάστημα σε μεγαλύτερο αριθμό θανάτων στη χώρα μας, είναι ότι στην Ελλάδα ήρθε με πολύ μεγάλη ένταση το 4ο κύμα της πανδημίας, κάτι που δεν συνέβη σε άλλες χώρες, το γεγονός ότι μέχρι και την 1η Σεπτεμβρίου το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων πολιτών ήταν μόνο 67%, ενώ ο τρίτος παράγοντας, όπως τόνισε ο κ. Πλεύρης είναι το πρόβλημα με τις ΜΕΘ που είναι διαχρονικό. «Μπορεί να υπερδιπλασιάσαμε τις κλίνες ΜΕΘ και να έχουμε πλέον 1300, μοιρασμένες για Covid και non Covid περιστατικά, αλλά πρέπει να δούμε συνολικά την παρεχόμενη υπηρεσία στη χώρα μας, ειδικά σε κάποια περιφερειακά νοσοκομεία που το ποσοστό θνητότητας είναι μεγαλύτερο συγκριτικά με άλλα νοσοκομεία των μεγάλων αστικών κέντρων», υπογράμμισε ο Υπουργός Υγείας.