Οι δεκάδες χιλιάδες τόνοι ιατρικών αποβλήτων, που έχουν δημιουργηθεί κατά τη διάρκεια της πανδημίας COVID-19, από πεταμένες σύριγγες, χρησιμοποιημένες συσκευασίες από τεστ για τον κορονοϊό και παλιά φιαλίδια εμβολίων απειλούν την ανθρώπινη υγεία και το περιβάλλον, προειδοποιεί με έκθεση του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Όπως εκτιμάται, έχουν συσωρευθεί περίπου 140 εκατομμύρια συσκευασίες τεστ για τον κορονοϊό που μπορούν να μετατραπούν σε 2.600 τόνους κυρίως πλαστικών σκουπιδιών και αρκετή ποσότητα χημικών αποβλήτων που μπορούν να γεμίσουν το ένα τρίτο μιας πισίνας ολυμπιακών διαστάσεων, Επιπλέον, εκτιμάται ότι περίπου οκτώ δισεκατομμύρια δόσεις εμβολίων που χορηγήθηκαν παγκοσμίως έχουν προκαλέσει άλλους 144.000 τόνους αποβλήτων με την μορφή γυάλινων φιαλιδίων, συριγγών, βελόνων και χάρτινων συσκευασιών.

Στη έκθεσή του, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας επισημαίνει ότι το υλικό αυτό μπορεί να εκθέσει σε εγκαύματα, τραυματισμούς από βελόνες της σύριγγας και σε μικρόβια που προκαλούν ασθένειες, τους υγειονομικού υπαλλήλους, ενώ παράλληλα, ένα τμήμα του μπορεί να εξακολουθεί να μολύνει, δεδομένου ότι ο κορονοϊός μπορεί να επιβιώσει σε επιφάνειες. Οι κοινότητες που βρίσκονται κοντά σε κακοδιαχειριζόμενες χωματερές επίσης κινδυνεύουν να πληγούν μέσω του μολυσμένου αέρα από τα απόβλητα που καίγονται, από την κακή ποιότητα του νερού ή από τις επιδημίες, προστίθεται στην έκθεση.

Παρότι στην έκθεση δεν αναφέρονται σε ποιές περιοχές συγκεκριμένα παρατηρούνται οι πιο επικίνδυνες συγκεντρώσεις αποβλήτων, ωστόσο επισημαίνει περιορισμένη διαχείριση απορριμάτων στην επαρχιακή Ινδία καθώς και τεράστιο όγκο περιττωματικής ύλης από εγκαταστάσεις καραντίνας στη Μαδαγασκάρη. Η έκθεση ζητεί μεταρρυθμίσεις και επενδύσεις, μέσω διαφόρων πρωτοβουλιών όπως η μείωση της χρήσης πλαστικών συσκευασιών και η προτιμώμενη χρήση προστατευτικού εξοπλισμού κατασκευασμένου από επαναχρησιμοποιούμενα και ανακυκλούμενα υλικά.