Σύμφωνα με στοιχεία μελετών από το επιστημονικό τμήμα της Philip Morris, αναφορικά με τη μείωση της βλάβης από το κάπνισμα σε άτομα που δεν επιλέγουν την οδό της διακοπής του καπνίσματος, η μετάβαση σε ένα προϊόν που δεν περιλαμβάνει καύση αποτελεί καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος.

Αυτό οφείλεται στο ότι η συντριπτική πλειονότητα των επιβλαβών χημικών ουσιών που υπάρχουν στον καπνό του τσιγάρου και συνδέονται με παθήσεις που σχετίζονται με το κάπνισμα παράγονται κατά την καύση. Τα τελευταία χρόνια έχουν αναπτυχθεί προϊόντα εναλλακτικά του τσιγάρου για τα άτομα που συνεχίζουν να χρησιμοποιούν προϊόντα καπνού ή νικοτίνης. Η χρήση αυτών των προϊόντων είναι καλύτερη επιλογή από τη συνέχιση του καπνίσματος γιατί δεν καίνε τον καπνό, αν και είναι σημαντικό για κάθε προϊόν να αξιολογείται επιστημονικά για να προσδιοριστεί το πόσο καλύτερο είναι σε σύγκριση με το τσιγάρο. Ωστόσο, θα πρέπει να υπογραμμιστεί ότι τα εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καύση, αν και δυνητικά λιγότερο επιβλαβή, περιέχουν καπνό ή νικοτίνη και, επομένως, δεν είναι ακίνδυνα.

Σύμφωνα με κλινικές μελέτες της παρασκευάστριας εταιρείας (Philip Morris International) που πραγματοποίησαν οι Luedicke και συν. και οι Haziza και συν., λίγες ημέρες μετά τη μετάβαση από τα τσιγάρα σε ένα προϊόν θέρμανσης καπνού, το σώμα εκτίθεται σε χαμηλότερα επίπεδα CO. Το προϊόν αυτό παράγει κατά μέσον όρο 98% λιγότερο CO σε σύγκριση με τα τσιγάρα. Στις κλινικές μελέτες της οι συμμετέχοντες που μετέβησαν από τα τσιγάρα στο προϊόν αυτό, εμφάνισαν σημαντική μείωση του επιπέδου του CO στο αίμα μόλις 24 ώρες μετά την αλλαγή. Η μείωση αυτή ήταν σχεδόν ίδια με τη μείωση που παρατηρείται στα άτομα που διακόπτουν το κάπνισμα.

Παράλληλα, η διακοπή του καπνίσματος βοηθά στη μείωση του οξειδωτικού στρες, όπως μετρήθηκε στη Μελέτη Διακοπής του Καπνίσματος (Smoking Cessation Study) της ΡΜΙ μέσω του βιοδείκτη 8-epi-PGF2α. Επίσης, σε μέτρηση της πνευμονικής λειτουργίας μέσω του υπολογισμού του FEV, δηλαδή του βίαια εκπνεόμενου όγκου αέρα, που μετρά πόσο αέρα μπορεί να εκπνεύσει ένα άτομο σε ένα δευτερόλεπτο, βρέθηκε ότι ύστερα από έξι μήνες πλήρους μετάβασης στην Πλατφόρμα 1 (το κύριο προϊόν θέρμανσης καπνού (HTP) της ΡΜΙ), οι χρήστες μπορούν να παρατηρήσουν βελτίωση στην αναπνοή, σε σύγκριση με το αν συνέχιζαν το κάπνισμα, λόγω διαφόρων παραγόντων, ένας από τους οποίους είναι η παραγωγή λιγότερης βλέννης. Τα κλινικά δεδομένα της εταιρείας δείχνουν στατιστικά σημαντική βελτίωση στους έξι μήνες στα άτομα που υιοθέτησαν πλήρως την Πλατφόρμα 1, σε σύγκριση με τα άτομα που συνέχισαν το κάπνισμα τσιγάρων.

Πέραν των παραπάνω, έπειτα από τρεις έως έξι μήνες πλήρους μετάβασης στην Πλατφόρμα 1, το επίπεδο της «καλής» χοληστερόλης βελτιώνεται σε σύγκριση με τη συνέχιση του καπνίσματος. Στις μελέτες της PMI και σε άλλες μελέτες, οι συμμετέχοντες που μετέβηκαν από το τσιγάρο στην Πλατφόρμα 1 εμφάνισαν μείωση των επιπέδων των βιοδεικτών έκθεσης σε επιβλαβείς χημικές ουσίες και αύξηση του επιπέδου της HDL, μειώνοντας τον κίνδυνο ανάπτυξης αθηρωματικής πλάκας. Έπειτα από έξι μήνες, οι συμμετέχοντες που υιοθέτησαν την Πλατφόρμα 1 παρουσίασαν αύξηση της HDL κατά 3,09 mg/dL, μεταβολή που ήταν διπλάσια από εκείνη που είχε παρατηρηθεί στους τρεις μήνες. Η αύξηση αυτή προσέγγισε τα επίπεδα που παρατηρούνται ύστερα από διακοπή του καπνίσματος.

Από την μέχρι του παρόντος επιστημονική έρευνα της ΡΜΙ διαπιστώνεται πως το συνολικό προφίλ του κινδύνου για την υγεία ενός καπνιστή μπορεί να βελτιωθεί με τον χρόνο, μετά την πλήρη μετάβαση στο προϊόν θέρμανσης καπνού. Σε κάθε περίπτωση, φυσικά, η βέλτιστη λύση είναι η πλήρης διακοπή της χρήσης κάθε προϊόντος που περιέχει καπνό ή νικοτίνη.