«Ανακάλυψε ό,τι τρέφει την ψυχή σου και σου φέρνει χαρά, φρόντισε τον εαυτό σου και δώσε χώρο στη ζωή σου. Όλα εξαρτώνται από σένα, η λύση είναι μέσα σου αρκεί να το αποφασίσεις». Αυτό ήταν το μήνυμα από το workshop που οργάνωσε η Ελληνική Εταιρεία Εμμηνόπαυσης (ΕΛΕΤΕΜ) για τα μέλη της και ολοκληρώθηκε μετά από έξη δίωρες συναντήσεις της ομάδας, καθώς και μία ατομική συνεδρία διάρκειας μιας ώρας για την κάθε συμμετέχουσα. Εισηγήτρια ήταν η κα Αγγελική Νικητάκη – Νάτα, Senior Professional Life Health Coach , MSc Εκπαιδεύτρια Ενηλίκων – Παίδων, Επισκέπτρια Υγείας.

Στο workshop, στο οποίο συμμετείχαν γυναίκες που βρίσκονται στην προ και την εμμηνοπαυσιακή φάση της ζωής τους, αναλύθηκαν ποια είναι τα πρέπει στην ζωή των γυναικών σ’ αυτή τη περίοδο της ζωής τους και πώς επηρεάζουν την καθημερινότητά τους, ενώ αναφέρθηκαν οι συνήθειες, πώς δημιουργούνται και τι μπορούν να κάνουν για να τις αλλάξουν.
Τονίστηκε η σημασία της έκφρασης των συναισθημάτων. Ο κάθε άνθρωπος ανάλογα με την ιδιοσυγκρασία του, τις εμπειρίες του και την ιστορία του, την οπτική του γωνία, τη χρονική στιγμή της ζωής του βιώνει με διαφορετικό τρόπο, εντελώς υποκειμενικά το κάθε γεγονός και του κινητοποιούνται μια σειρά από συναισθήματα που δεν βιώνει απαραίτητα και κάποιος άλλος που βίωσε το ίδιο ή ένα ανάλογο περιστατικό.

Στόχος του Workshop ήταν οι συμμετέχουσες να έρθουν σε επαφή με τον εαυτό τους, να ανακαλύψουν τα θέλω τους , τα δυνατά και τα αδύνατα σημεία τους, τις επιτυχίες, τα όνειρά τους και γενικότερα να μπούν σε μια διεργασία σκέψης μέσα από στοχευμένες Coaching ερωτήσεις. Τα θέματα που αναπτύχθηκαν είναι: «Τι σημαίνει αγαπώ τον εαυτό μου, με φροντίζω; Ποιοί είναι οι τρόποι που δείχνουν πως αγαπώ τον εαυτό μου;», «Πώς μπορώ να εκπληρώσω τα θέλω μου;», «Πώς διαχειρίζομαι το άγχος, το θυμό και άλλα συναισθήματα;», «Η δύναμη της συνήθειας, πώς μπορώ να την αλλάξω;». Το ενδιαφέρον των συμμετεχουσών να συνεχίσουν την προσωπική τους εξέλιξη οδήγησε στην απόφαση, ώστε η ομάδα να συναντιέται μια φορά τον μήνα με σκοπό να δοθούν επιπρόσθετα ερεθίσματα για περαιτέρω εμβάθυνση σε σχέση με την αλλαγή που επιθυμεί ο καθένας.