Μετά τη Νορβηγία και τη Δανία, η Ιταλία είναι ακόμα μία χώρα της Ε.Ε. που αναστέλλει προσωρινά τη χορήγηση του εμβολίου της AstraZeneca κατά της COVID-19, με αφορμή κάποιες «σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες».  Ανάμεσα σε αυτές, όπως μεταδίδει η La Stampa, είναι δύο περιπτώσεις θανάτου που σημειώθηκαν τις τελευταίες ώρες στη Σικελία. Πρόκειται για ένα 43χρονο αξιωματικό του Ναυτικού που πέθανε από καρδιακή προσβολή, 12 ώρες μετά τον εμβολιασμό του, και για ένα επιθεωρητή της αστυνομίας 50 ετών ο οποίος πέθανε από θρόμβωση, 18 ημέρες μετά τον εμβολιασμό του. Ήδη για τον θάνατο του πρώτου η εισαγγελία στις Συρακούσες έχει ξεκινήσει έρευνα μετά τη μήνυση της οικογενείας του και η αυτοψία αναμένεται τις επόμενες ώρες. Νωρίτερα χθες, υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Εθνικού Ινστιτούτου Δημόσιας Υγείας της Νορβηγίας είχε δηλώσει σε συνέντευξη τύπου: «Στη Νορβηγία κάνουμε μια παύση των εμβολιασμών με AstraZeneca. Περιμένουμε πληροφορίες για να δούμε αν υπάρχει σχέση ανάμεσα στον εμβολιασμό κι αυτό το περιστατικό αιματικών θρόμβων».

Προηγήθηκε η σχετική ανακοίνωση της Δανίας, με τη δανική εθνική υγειονομική αρχή να κάνει γνωστό ότι η αναστολή στη χορήγηση του εν λόγω εμβολίου λαμβάνει χώρα «έπειτα από αναφορές σοβαρών περιπτώσεων σχηματισμού θρόμβων στο αίμα σε άτομα που είχαν εμβολιασθεί με το εμβόλιο της AstraZeneca κατά της Covid-19», υπογραμμίζοντας πως «αυτή τη στιγμή δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμπέρασμα για την ύπαρξη σχέσης ανάμεσα στο εμβόλιο και τους θρόμβους».

Στη συνέχεια άλλες τέσσερις ευρωπαϊκές, η Εσθονία, η Λιθουανία, η Λετονία και το Λουξεμβούργο ανέστειλαν τους εμβολιασμούς με δόσεις που προέρχονταν τη συγκεκριμένη παρτίδα των εμβολίων της AstraZeneca, η οποία έχει παραδοθεί σε 17 χώρες μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, και περιλαμβάνει ένα εκατομμύριο εμβόλια.